Alkoholittomien juomien suosittelu asiakaslehti Etiketin reseptiikalle
Päiväniemi, Suvi (2024)
Päiväniemi, Suvi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817304
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052817304
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön sai alulleen huomio, että lehdissä ja kirjoissa esiintyvissä resepteissä on yleensä annettuna vain alkoholillinen juomasuositus. Työn toimeksiantajana oli asiakaslehti Etiketti, ja tavoitteena oli suositella lehden reseptiikalle yhtä hyvät alkoholittomat juomasuositukset, kuin alkuperäiset alkoholilliset suositukset. Tarkoitus oli tällä helpottaa alkoholittomien juomien käyttöä ja pienentää kynnystä niiden kokeiluun. Työ tehtiin kokonaisuudessaan keväällä 2024.
Työ koostuu teoriaosasta eli tietoperustasta sekä toiminnallisesta osasta. Tietoperustan ensimmäisessä osassa on käsitelty alkoholittomien juomien lainsäädäntöä, luokittelua ja makupiirteitä. Toisessa osassa on tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä, reseptien tulkitsemisesta sekä raaka-aineista. Toiminnallinen osa muodostuu valmiista alkoholittomien juomien suosituksista.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi alkoholittomat juomasuositukset seitsemälle asiakaslehti Etiketissä julkaistulle reseptille. Näistä suosituksista näkee, kuinka samoja kriteerejä ja menetelmiä käyttämällä voi suosituksen antaa mille vain juomalle, joka sopii reseptistä valmistuvaan ruokaan. Jos juomasuosituksiin vaikuttavat tekijät puretaan auki, on niitä helpompi soveltaa myös muissa tilanteissa. Suosittelemalla alkoholittomia vaihtoehtoja ja vertaamalla niitä alkoholillisiin suosituksiin, saa kuilua tuotteiden välillä kavennettua ja autettua kuluttajia omaan kokeiluun, hieman avustettuna.
Työ koostuu teoriaosasta eli tietoperustasta sekä toiminnallisesta osasta. Tietoperustan ensimmäisessä osassa on käsitelty alkoholittomien juomien lainsäädäntöä, luokittelua ja makupiirteitä. Toisessa osassa on tietoa ruoan ja juoman yhdistämisestä, reseptien tulkitsemisesta sekä raaka-aineista. Toiminnallinen osa muodostuu valmiista alkoholittomien juomien suosituksista.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi alkoholittomat juomasuositukset seitsemälle asiakaslehti Etiketissä julkaistulle reseptille. Näistä suosituksista näkee, kuinka samoja kriteerejä ja menetelmiä käyttämällä voi suosituksen antaa mille vain juomalle, joka sopii reseptistä valmistuvaan ruokaan. Jos juomasuosituksiin vaikuttavat tekijät puretaan auki, on niitä helpompi soveltaa myös muissa tilanteissa. Suosittelemalla alkoholittomia vaihtoehtoja ja vertaamalla niitä alkoholillisiin suosituksiin, saa kuilua tuotteiden välillä kavennettua ja autettua kuluttajia omaan kokeiluun, hieman avustettuna.