Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Gluteenin määritys kauratuotteista : entsyymivälitteinen immunosorbenttimääritys

Korhonen, Arra (2024)

Avaa tiedosto
Korhonen_Arra.pdf (1.415Mt)
Lataukset: 


Korhonen, Arra
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024052918084
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin KVVY Tutkimus Oy:lle yrityksen Tampereen toimipisteessä. Työn tavoitteena oli kehittää toimeksiantajan gluteenianalytiikkaa kauratuotteille spesifimmäksi. Uuden, kauratuotteille validoidun ELISA-valmiskitin käyttöönotto mahdollistaisi toimeksiantajalle kauranäytteiden entistä luotettavamman tutkimisen.

Opinnäytetyön tarkoituksena oli verifioida RIDASCREEN Total Gluten -kitti KVVY Tutkimus Oy:n käyttöön. Menetelmän toimivuutta kohdelaboratoriossa tutkittiin erilaisten näytematriisien rinnakkaisnäytteiden, referenssimateriaalin ja kontrollinäytteiden avulla. Näytteet valittiin monipuolisesti eri elintarvikeryhmistä, jotta saavutettaisiin mahdollisimman laaja valmius tutkia gluteenia kauratuotteista. Painotus näytteiden valinnassa oli toimeksiantajan eniten tutkimissa jauhonäytteissä. Näytteet käsiteltiin Total Gluten -ELISA-kitillä ja mittaukset suoritettiin kuoppalevylukijalla. Verifioinnin tarkoituksena oli todentaa menetelmän antavan paikkansa pitäviä tuloksia KVVY Tutkimus Oy:n Tampereen toimipisteessä. Menetelmää arvioitiin oikeellisuuden, menetelmän lineaarisuuden ja määritysrajan, uusittavuuden sekä laajennetun mittausepävarmuuden avulla.

Menetelmän verifioinnissa ei saavutettu sille asetettuja tavoitearvoja. Verifiointiparametreistä voitiin todentaa oikeellisuus, menetelmän mittausalue ja lineaarisuus sekä määritysraja. Näiden parametrien todentamiseen käytetyt näytteet olivat jauhopohjaisia ja muodoltaan alun perin homogeenisiä. Verifiointia ei voitu varmentaa uusittavuuden ja laajennetun mittausepävarmuuden osalta. Molemmat hyväksymättä jääneet verifiointiparametrit jäivät hyväksymättä rinnakkaisnäytteiden välisen liian suuren vaihtelun vuoksi. Erilaisten elintarvikematriisien homogenoinnin haasteet ja gluteenin epätasainen jakautuminen homogenoidussa tuotteessa saattoivat olla syitä verifioinnin epäonnistumiselle. Verifioinnissa huomattiin myös valon vaikutus näytteiden säilymiseen, sillä osaa näytteistä oli säilytetty valolta suojaamattomina.

Opinnäytetyön perusteella voidaan todeta Total Gluten -kitin käyttöönoton vaativan vielä työtä näytteiden käsittelyn osalta. Tasalaatuisten näytteiden kohdalla menetelmä toimi odotetusti. Havaittiin myös valon vaikutus näytteiden säilyvyyteen. Menetelmän verifiointia tullaan jatkamaan määrittämällä uudelleen merkittävästi toisistaan poikkeavat rinnakkaisnäytteet ja valolta suojaamattomina säilytetyt näytteet. Raportissa ei esitetä luottamuksellisiksi luokiteltavia tietoja.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste