Linnaisten kartanon omenatarha : lajikeselvitys ja hyödyntämissuunnitelma
Kouri, Aino (2024)
Kouri, Aino
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018372
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018372
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tilasi Juhani Lipsasen kuolinpesä. Kuolinpesän hallussa oleva Linnaisten kartanon omenatarha sijaitsee Vantaalla, 1b-vyöhykkeellä. Tarhassa omenapuita on noin 40 kappaletta, ja puiden ominaisuudet vaihtelevat paljon. Tavoitteena oli löytää toimiva tapa hyödyntää omenatarhan sato ja selvittää sadon kaupallisen hyödyntämisen edellytyksiä sekä vaatimuksia. Samalla haluttiin selvittää, mitä lajikkeita omenatarhassa mahdollisesti kasvaa.
Puita seurattiin maaliskuusta 2021 lokakuuhun 2021. Puista tutkittiin talvitunnistustuntomerkit, kukinta, lehdet sekä hedelmät. Puiden tuntomerkkejä peilattiin sekä 1900-luvun kirjallisuuteen että Ruokaviraston virallisiin lajikekuvauksiin. Lajiketunnistuksen tulokset eivät ole täysin luotettavia, sillä vain yhden vuoden ajan tehtävään seurantaan vaikuttavat esimerkiksi kasvukauden olosuhteet ja niiden aiheuttamat muutokset satoon.
Lajikeselvitystä tehdessä kävi ilmi, että suurin osa hedelmistä on samaan aikaan kypsyviä ja melko saman makuisia aikaisia syysomenia. Tämä helpottaa hedelmien hyödyntämistä – vaikka erilaisia lajikkeita on paljon, maku ja muut hyödyntämisen kannalta tärkeät ominaisuudet ovat samat monen eri puun hedelmissä. Lajikeselvityksen pohjalta sadolle tehtiin hyödyntämissuunnitelma.
Hyödyntämissuunnitelmaa varten sadosta tehtiin 230 kilon koe-erä mehua ulkopuolisella puristamolla sekä pieni erä sosetta itse. Koe-eriin oltiin tyytyväisiä. Lisäksi tarhalle tehtiin hoitosuunnitelma. Omenatarhan kaupallista hyödyntämistä ei päädytty kehittämään eteenpäin. Omenatarhan kaupallinen viljely vaatii panostuksia sekä suunnitelmallisuuteen että ulkopuoliseen työvoimaan, eikä siihen tällä hetkellä ole vaadittavia resursseja. The thesis was commissioned by Juhani Lipsanen’s estate, whose possession the apple orchard of Linnaisten kartano is in. The apple orchard is in Vantaa, in growth zone 1b. There are roughly 40 apple trees in the apple orchard, and the features of the trees vary greatly. The goal of the thesis was to find a proper way to use the crop privately and clarify the requirements of commercial use. In addition, the cultivars existing in the apple orchard were examined.
The trees were monitored from March 2021 to October 2021. Winter identification marks, flowers, leaves, and fruits were examined. The features found in examination were compared to literature published in the early 1900’s and the official cultivar descriptions of Finnish Food Authority. The results achieved are not completely reliable since proper cultivar research would require the monitoring of the trees to be done over several years. This is because the results may vary from year to year since the fruits are prone to changes in color and size depending on the temperature of the growth season.
Most of the fruits ripen at the same time being early autumn cultivars. This made the use of the crop easier, since there are many fruits with similar features available for production at the same time. In the production the exact cultivars are not as important as the similar features of the fruit. Based on the features found during the monitoring period, a utilization plan of the crop was made.
A trial batch of 230 kilos of fruit was subcontracted and made into juice. A small batch of apple mash was also made. The results were pleasing. In addition to this, an upkeeping plan for the orchard was made. The commercial use of the orchard was examined and the further development of it got rejected due to the lack of resources.
Puita seurattiin maaliskuusta 2021 lokakuuhun 2021. Puista tutkittiin talvitunnistustuntomerkit, kukinta, lehdet sekä hedelmät. Puiden tuntomerkkejä peilattiin sekä 1900-luvun kirjallisuuteen että Ruokaviraston virallisiin lajikekuvauksiin. Lajiketunnistuksen tulokset eivät ole täysin luotettavia, sillä vain yhden vuoden ajan tehtävään seurantaan vaikuttavat esimerkiksi kasvukauden olosuhteet ja niiden aiheuttamat muutokset satoon.
Lajikeselvitystä tehdessä kävi ilmi, että suurin osa hedelmistä on samaan aikaan kypsyviä ja melko saman makuisia aikaisia syysomenia. Tämä helpottaa hedelmien hyödyntämistä – vaikka erilaisia lajikkeita on paljon, maku ja muut hyödyntämisen kannalta tärkeät ominaisuudet ovat samat monen eri puun hedelmissä. Lajikeselvityksen pohjalta sadolle tehtiin hyödyntämissuunnitelma.
Hyödyntämissuunnitelmaa varten sadosta tehtiin 230 kilon koe-erä mehua ulkopuolisella puristamolla sekä pieni erä sosetta itse. Koe-eriin oltiin tyytyväisiä. Lisäksi tarhalle tehtiin hoitosuunnitelma. Omenatarhan kaupallista hyödyntämistä ei päädytty kehittämään eteenpäin. Omenatarhan kaupallinen viljely vaatii panostuksia sekä suunnitelmallisuuteen että ulkopuoliseen työvoimaan, eikä siihen tällä hetkellä ole vaadittavia resursseja.
The trees were monitored from March 2021 to October 2021. Winter identification marks, flowers, leaves, and fruits were examined. The features found in examination were compared to literature published in the early 1900’s and the official cultivar descriptions of Finnish Food Authority. The results achieved are not completely reliable since proper cultivar research would require the monitoring of the trees to be done over several years. This is because the results may vary from year to year since the fruits are prone to changes in color and size depending on the temperature of the growth season.
Most of the fruits ripen at the same time being early autumn cultivars. This made the use of the crop easier, since there are many fruits with similar features available for production at the same time. In the production the exact cultivars are not as important as the similar features of the fruit. Based on the features found during the monitoring period, a utilization plan of the crop was made.
A trial batch of 230 kilos of fruit was subcontracted and made into juice. A small batch of apple mash was also made. The results were pleasing. In addition to this, an upkeeping plan for the orchard was made. The commercial use of the orchard was examined and the further development of it got rejected due to the lack of resources.