Kaappaa kasvis! -viikon vaikutuksien arviointi
Kivistö, Jani (2024)
Kivistö, Jani
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018431
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053018431
Tiivistelmä
Lasten tulisi syödä terveen kasvun ja kehityksen tukemiseksi päivittäin vähintään 5–6 kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suomalaisilla lapsilla kulutus jää keskimäärin alle suositeltavan määrän. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää Kaappaa kasvis! -kampanjan vaikutuksia alakoululaisten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön kotona ja koulussa. Tavoitteena oli selvittää, vaikuttaako valintoihin ikä, sukupuoli, perheen koko, miten usein perheessä syödään yhteisiä aterioita tai kuka ruoan useimmiten valmistaa. Lisäksi selvitettiin Kaappaa kasvis! -viikon vaikutuksia koululaisten perheissä. Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Kehityspalvelujen kanssa.
Tutkimus toteutettiin käyttäen kvantitatiivista lähestymistapaa. Aineisto kerättiin kolmella kampanjan eri vaiheisiin suunnitellulla strukturoidulla kyselylomakkeella. Aineisto kerättiin vuoden 2023 alakoulujen syyslukukauden aikana: Ensimmäinen kysely viikoilla 37–38, toinen 39–40 ja kolmas 44–45. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Etelä-Pohjanmaan alakoulujen 1.–6.-luokan oppilaat, jotka vastasivat kyselyihin yhdessä huoltajiensa kanssa. Tutkimukseen kertyi yhteensä 170 vastausta ja siihen osallistui yhteensä 137 vastaajaa Seinäjoelta, Kauhavalta ja Lapualta. Ensimmäiseen kyselyyn vastasi 109, toiseen 37 ja kolmanteen 24 koululaista perheineen.
Koululaiset söivät ennen teemaviikkoa keskimäärin 4,9, teemaviikolla 5,4 ja kuukausi teemaviikon jälkeen 5,5 kasviskourallista. Tytöillä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö lisääntyi enemmän kuin pojilla. Vielä kuukausi teemaviikon jälkeen vastaajat söivät monipuolisemmin erilaisia kasviksia kuin ennen teemaviikkoa. Noin kolmasosa vastaajista oli sitä mieltä, että heidän perheissään kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on lisääntynyt teemaviikon vaikutuksesta.
Tutkimuksen vastaajakatoon saattoi vaikuttaa vapaaehtoinen osallistuminen sekä toisen ja kolmannen kyselyn välissä ollut syyslomaviikko. Kaappaa kasvis! -viikon vaikutuksista ei voida tehdä täysin luotettavia johtopäätöksiä, mutta vastaajakadon ja tulosten perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että siitä tulee viestiä koululaisten koteihin aikaisempaa paremmin. Vastaajakadosta huolimatta tutkimuskysymyksiin saatujen vastausten perusteella voidaan osoittaa, että Kaappaa kasvis! -viikolla oli positiivinen vaikutus koululaisten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön.
Tutkimus toteutettiin käyttäen kvantitatiivista lähestymistapaa. Aineisto kerättiin kolmella kampanjan eri vaiheisiin suunnitellulla strukturoidulla kyselylomakkeella. Aineisto kerättiin vuoden 2023 alakoulujen syyslukukauden aikana: Ensimmäinen kysely viikoilla 37–38, toinen 39–40 ja kolmas 44–45. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat Etelä-Pohjanmaan alakoulujen 1.–6.-luokan oppilaat, jotka vastasivat kyselyihin yhdessä huoltajiensa kanssa. Tutkimukseen kertyi yhteensä 170 vastausta ja siihen osallistui yhteensä 137 vastaajaa Seinäjoelta, Kauhavalta ja Lapualta. Ensimmäiseen kyselyyn vastasi 109, toiseen 37 ja kolmanteen 24 koululaista perheineen.
Koululaiset söivät ennen teemaviikkoa keskimäärin 4,9, teemaviikolla 5,4 ja kuukausi teemaviikon jälkeen 5,5 kasviskourallista. Tytöillä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö lisääntyi enemmän kuin pojilla. Vielä kuukausi teemaviikon jälkeen vastaajat söivät monipuolisemmin erilaisia kasviksia kuin ennen teemaviikkoa. Noin kolmasosa vastaajista oli sitä mieltä, että heidän perheissään kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö on lisääntynyt teemaviikon vaikutuksesta.
Tutkimuksen vastaajakatoon saattoi vaikuttaa vapaaehtoinen osallistuminen sekä toisen ja kolmannen kyselyn välissä ollut syyslomaviikko. Kaappaa kasvis! -viikon vaikutuksista ei voida tehdä täysin luotettavia johtopäätöksiä, mutta vastaajakadon ja tulosten perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että siitä tulee viestiä koululaisten koteihin aikaisempaa paremmin. Vastaajakadosta huolimatta tutkimuskysymyksiin saatujen vastausten perusteella voidaan osoittaa, että Kaappaa kasvis! -viikolla oli positiivinen vaikutus koululaisten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön.