Tuottajien perehdytys Haaga-Helia ammattikorkeakoulun medianomilinjalla
Peltoniemi, Esta (2024)
Peltoniemi, Esta
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060119586
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060119586
Tiivistelmä
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun medianomilinjan ensimmäisen vuoden opintoihin kuuluu Toimitustyöskentely-opintojakso, joka simuloi uutistoimituksessa työskentelyä. Opintojaksolla ensimmäisen vuoden opiskelijat työskentelevät toimittajina, tehden uutisia journalismin opiskelijoiden verkkomediaan sekä uutissähkeitä ja makasiiniohjelman radioon. Opintojakson aikana Tuottajana toimituksessa -opintojaksolle ilmoittautuneet opiskelijat toimivat heidän toimituksellisina esihenkilöinään, tuottajina. Koska aiemmat perehdytykset ovat olleet sekä opiskelijoiden että opettajien mielestä riittämättömiä, opintojakson kehittäminen on erittäin tärkeää.
Tämä opinnäytetyö perehtyy tuottajan rooliin ja hyvän tuottajan aineksiin. Opinnäytetyön tuotoksena on kokeilu perehdytyksestä vuoden 2024 opintojaksolla sekä ehdotelma vuoden 2025 opintojakson rakenteesta, joka perustuu havaintoihin vuodelta 2024, aiempiin palautteisiin, aiheen kirjallisuuteen sekä asiantuntijahaastatteluihin. Opinnäytetyötä varten haastateltiin viittä tuottajaa kolmesta mediatalosta: Yleltä, Iltalehdeltä ja Helsingin Sanomista. Samalla opinnäytetyö pyrkii vastaamaan pieneen osaan laajemmasta kysymyksestä: Miten opiskelijoita voidaan parhaiten valmistaa Tuottajana toimituksessa -opintojakson haasteisiin siten, että samalla luodaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat oppimiselle? Asiantuntijahaastatteluissa nousi esiin, että tuottajien kouluttaminen on myös alan kehityksen kannalta tärkeää.
Journalistisen toimituksen tuottaja on samanaikaisesti projektijohtaja, yksilö- ja tiimijohtaja, editori ja itsensä johtaja. Hän on valmentaja ja johtaja, joukkueen jäsen ja keskiportaan pomo. Hyvältä tuottajalta vaaditaan ihmisläheisyyttä, paineensietokykyä, joustavuutta, rauhallisuutta, tilanneherkkyyttä, heittäytymiskykyä, auttavaisuutta ja ajanhallintataitoja sekä itsensä ja stressireaktioidensa tuntemista. Näitä piirteitä ei ole tarkoituksenmukaista opettaa yhdessä jo valmiiksi intensiivisessä opintojaksossa. Sillä voi kuitenkin sytyttää kipinän niissä, jotka ovat sekä luovia taiteilijoita että analyyttisiä johtajia.
Tämä opinnäytetyö perehtyy tuottajan rooliin ja hyvän tuottajan aineksiin. Opinnäytetyön tuotoksena on kokeilu perehdytyksestä vuoden 2024 opintojaksolla sekä ehdotelma vuoden 2025 opintojakson rakenteesta, joka perustuu havaintoihin vuodelta 2024, aiempiin palautteisiin, aiheen kirjallisuuteen sekä asiantuntijahaastatteluihin. Opinnäytetyötä varten haastateltiin viittä tuottajaa kolmesta mediatalosta: Yleltä, Iltalehdeltä ja Helsingin Sanomista. Samalla opinnäytetyö pyrkii vastaamaan pieneen osaan laajemmasta kysymyksestä: Miten opiskelijoita voidaan parhaiten valmistaa Tuottajana toimituksessa -opintojakson haasteisiin siten, että samalla luodaan mahdollisimman hyvät lähtökohdat oppimiselle? Asiantuntijahaastatteluissa nousi esiin, että tuottajien kouluttaminen on myös alan kehityksen kannalta tärkeää.
Journalistisen toimituksen tuottaja on samanaikaisesti projektijohtaja, yksilö- ja tiimijohtaja, editori ja itsensä johtaja. Hän on valmentaja ja johtaja, joukkueen jäsen ja keskiportaan pomo. Hyvältä tuottajalta vaaditaan ihmisläheisyyttä, paineensietokykyä, joustavuutta, rauhallisuutta, tilanneherkkyyttä, heittäytymiskykyä, auttavaisuutta ja ajanhallintataitoja sekä itsensä ja stressireaktioidensa tuntemista. Näitä piirteitä ei ole tarkoituksenmukaista opettaa yhdessä jo valmiiksi intensiivisessä opintojaksossa. Sillä voi kuitenkin sytyttää kipinän niissä, jotka ovat sekä luovia taiteilijoita että analyyttisiä johtajia.