Kotekon kampuksen leipomon toiminnan kehittäminen
Elonen, Jari (2024)
Elonen, Jari
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119263
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024053119263
Tiivistelmä
Leanin alkujuuret ulottuvat Japaniin Toyotan autotehtaalle. Leanin perimmäinen tarkoitus on toiminnan jatkuva parantaminen ja hukan poistaminen. Lean-ajattelu on levinnyt laajalti prosessiteollisuuteen ja palveluorganisaatioihin.
Elintarvikealan perustutkinnon leipuri-kondiittoriopiskelijat leipovat Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston (Ekami) Kotekon kampuksella viitenä päivänä viikossa. Opettaja suunnittelee leipomon tuotannon ja toiminnan aina opetuksessa menevän tutkinnon osan mukaan. Opiskelijat valmistavat osana opetusta tuotteita, jotka myydään Kotekon kampuksen kahvilamyymälässä. Tämän työn tarkoituksena oli kehittää Ekamin Kotekon kampuksen leipomon toimintaa.
Kehittämisprosessin tutkimusmenetelmäksi valikoitui toimintatutkimus. Aineisto kerättiin tekemällä haastatteluita ja kysely sekä havainnoimalla. Leipomon toiminnan kehittämisessä käytettiin Lean-menetelmiä.
Tulokset osoittivat Kotekon leipomon toiminnassa olevan haasteita. Näitä olivat mm. varastojen epäjärjestys ja tuotannon suunnittelu. Kehittämisprosessin kohteena olevat toiminnot saatiin paremmiksi muuttamalla toimintatapoja. Edellisenä päivänä valmistettiin täytteitä ja tuotteita vaihtolämpökaappiin seuraavaa päivää varten. Myös taikinoita tehtiin kylmiöön kohoamaan. Muutosten avulla tuotteet saatiin aikaisemmin myymälään, myyntiaika pidentyi ja myyntihävikki pieneni.
Toiminnan jatkuva kehittäminen ja järjestyksen ylläpitäminen vaatii tiimityötä leipomossa toimivilta henkilöiltä ja opiskelijoilta sekä resursseja ja systemaattista toimintaa. Tämän kehittämistyön aikana tehdyt muutokset toimintatapoihin onnistuivat hyvin, mutta siitä huolimatta toimintoja tulee jatkossakin seurata ja tarkastella sekä muuttaa tarvittaessa uudelleen jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti.
Elintarvikealan perustutkinnon leipuri-kondiittoriopiskelijat leipovat Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston (Ekami) Kotekon kampuksella viitenä päivänä viikossa. Opettaja suunnittelee leipomon tuotannon ja toiminnan aina opetuksessa menevän tutkinnon osan mukaan. Opiskelijat valmistavat osana opetusta tuotteita, jotka myydään Kotekon kampuksen kahvilamyymälässä. Tämän työn tarkoituksena oli kehittää Ekamin Kotekon kampuksen leipomon toimintaa.
Kehittämisprosessin tutkimusmenetelmäksi valikoitui toimintatutkimus. Aineisto kerättiin tekemällä haastatteluita ja kysely sekä havainnoimalla. Leipomon toiminnan kehittämisessä käytettiin Lean-menetelmiä.
Tulokset osoittivat Kotekon leipomon toiminnassa olevan haasteita. Näitä olivat mm. varastojen epäjärjestys ja tuotannon suunnittelu. Kehittämisprosessin kohteena olevat toiminnot saatiin paremmiksi muuttamalla toimintatapoja. Edellisenä päivänä valmistettiin täytteitä ja tuotteita vaihtolämpökaappiin seuraavaa päivää varten. Myös taikinoita tehtiin kylmiöön kohoamaan. Muutosten avulla tuotteet saatiin aikaisemmin myymälään, myyntiaika pidentyi ja myyntihävikki pieneni.
Toiminnan jatkuva kehittäminen ja järjestyksen ylläpitäminen vaatii tiimityötä leipomossa toimivilta henkilöiltä ja opiskelijoilta sekä resursseja ja systemaattista toimintaa. Tämän kehittämistyön aikana tehdyt muutokset toimintatapoihin onnistuivat hyvin, mutta siitä huolimatta toimintoja tulee jatkossakin seurata ja tarkastella sekä muuttaa tarvittaessa uudelleen jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti.