Jyväskylän ammattikorkeakoulusta valmistuneiden restonomien uratarinoita
Härsilä, Tiina-Riitta (2024)
Härsilä, Tiina-Riitta
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320267
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320267
Tiivistelmä
Restonomi on ammattikorkeakoulusta valmistunut majoitus-, ravitsemis- ja talousalan asiantuntija. Vuonna 2022 restonomeiksi valmistui Suomessa noin 900 henkilöä. Enemmässä määrin kuluttajat osaavat vaatia erilaissa palvelutilanteissa, kuten ravintoloissa ja tapahtumissa, että heille luodaan elämyksellisiä kokemuksia. Kuluttajat osaavat myös odottaa, että heille tarjotun palvelun laatuun on panostettu. Restonomin ydinosaamiseen kuuluva palveluprosessien hallinta on avainasemassa asiakaspalvelun ja sen käytänteiden kehittämisessä.
Opinnäytetyön tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Jyväskylän ammattikorkeakoekoulusta valmistuneiden restonomien urapolkuja. Tutkimuksessa keskityttiin siihen miten ja millaisiin ammatteihin Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomit olivat valmistumisensa jälkeen työllistyneet.
Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena, jossa aineistonkeräysmenetelmänä oli teemahaastattelut. Teemahaastatteluissa selvitettiin haastateltavien uratarinoita kyselemällä heitä kysymyksiä liittyen aikaan ennen restonomiopintoja, kysymyksiä liittyen itse opintoihin, sekä kysymyksiä valmistumisen jälkeiseen työelämään ja siihen siirtymiseen. Yhteensä 11 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuosina 2008–2023
valmistunutta restonomia osallistuivat teemahaastatteluihin joulukuun 2023 aikana. Tutkimusta varten etsittiin tarkoituksella haastateltavia, jotka olisivat valmistumisensa jälkeen tehneet restonomin tutkintoa vastaavaa työtä.
Tutkimustuloksissa huomattiin, että heti valmistumisen jälkeen parhaiten tutkintoa vastaaviin työtehtäviin sijoittuivat ne Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomit, jotka olivat työllistyneet entisiin harjoittelupaikkoihinsa. Noin puolet haastateltavista oli harjoitteluiden loputtua työllistyneet entisiin harjoittelupaikkoihinsa ja näin ollen päässeet hyvin alkuun restonomin urapoluillansa. Haastateltavien ammattinimikkeisiin lukeutui muun muassa: assistentti, keittiöpäällikkö, koulutuskoordinaattori ja tuntiopettaja.
Opinnäytetyön tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia Jyväskylän ammattikorkeakoekoulusta valmistuneiden restonomien urapolkuja. Tutkimuksessa keskityttiin siihen miten ja millaisiin ammatteihin Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomit olivat valmistumisensa jälkeen työllistyneet.
Tutkimus toteutettiin laadullisena kyselytutkimuksena, jossa aineistonkeräysmenetelmänä oli teemahaastattelut. Teemahaastatteluissa selvitettiin haastateltavien uratarinoita kyselemällä heitä kysymyksiä liittyen aikaan ennen restonomiopintoja, kysymyksiä liittyen itse opintoihin, sekä kysymyksiä valmistumisen jälkeiseen työelämään ja siihen siirtymiseen. Yhteensä 11 Jyväskylän ammattikorkeakoulusta vuosina 2008–2023
valmistunutta restonomia osallistuivat teemahaastatteluihin joulukuun 2023 aikana. Tutkimusta varten etsittiin tarkoituksella haastateltavia, jotka olisivat valmistumisensa jälkeen tehneet restonomin tutkintoa vastaavaa työtä.
Tutkimustuloksissa huomattiin, että heti valmistumisen jälkeen parhaiten tutkintoa vastaaviin työtehtäviin sijoittuivat ne Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomit, jotka olivat työllistyneet entisiin harjoittelupaikkoihinsa. Noin puolet haastateltavista oli harjoitteluiden loputtua työllistyneet entisiin harjoittelupaikkoihinsa ja näin ollen päässeet hyvin alkuun restonomin urapoluillansa. Haastateltavien ammattinimikkeisiin lukeutui muun muassa: assistentti, keittiöpäällikkö, koulutuskoordinaattori ja tuntiopettaja.