Kasvis- ja vegaaniruoan kysyntä ja tarjonta Satakunnan ruokamatkailussa : toimeksiantajana Matkailun kehittämiskeskus
Airas, Tuuli (2024)
Airas, Tuuli
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320487
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320487
Tiivistelmä
Tätä opinnäytetyötä varten tutkittiin millainen kasvis- ja vegaaniruokien kysyntä ja tarjonta on Satakunnassa. Työ toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimuksen päätutkimuskysymys oli: Millaista Satakunnan kasvis- ja vegaaniruoan kysyntä ja tarjonta on? Tutkimusaineisto kerättiin seitsemältä eri ravintolalta. Tutkimusta varten koottiin yhdeksän kysymystä, joiden vastauksia analysoitiin sisällönanalyysimenetelmää käyttäen. Osa yrityksistä vastasi kysymyksiin haastattelun muodossa, osa vastasi kysymyksiin sähköpostilla. Kysymyksillä selvitettiin yritysten näkökulmaa kasvis- ja vegaaniruokien valikoimasta ja näiden ruokien kysynnästä Satakunnassa. Kysymyksillä pyrittiin selvittämään myös näiden ruokien taustoja esimerkiksi raaka-aineiden alkuperän osalta. Työn tavoitteena oli kerätä toimeksiantajalle hyödynnettäväksi sopivaa tietoa.
Kysymyksiin saaduissa vastauksissa näkyi paljon yhteneväisyyksiä, mutta myös jonkin verran eroavaisuuksia. Vastauksissa korostui muun muassa se, että yrityksillä oli samoja kokemuksia kasvisruoan suosion kasvusta. Yrityksillä oli myös vastausten perusteella samoja huolia vegaaniruoasta syntyvästä hävikin määrästä ja kysynnän vaihtelevuudesta ja sen tuomista haasteista tarjonnan kannalta.
Vastauksista sai muodostettua johtopäätöksiä Satakunnan yleisestä tilanteesta kasvisruokavalioiden ruokien tarjonnan ja kysynnän näkökulmasta. Vastauksista näkyi, että kasvisruoan kysyntä on selkeästi kasvussa. Yritykset kokivat, että kasvisruoan tarjoaminen asiakkaille on jo taloudellisesti kannattavaa. Vastauksista näkyi myös se, että yrityksen sijainnilla on pientä vaikutusta kasvisruoan kysyntään. Yrityksiltä löytyi myös halua palvella kasvisruokaa syöviä asiakkaitaan.
Kysymyksiin saaduissa vastauksissa näkyi paljon yhteneväisyyksiä, mutta myös jonkin verran eroavaisuuksia. Vastauksissa korostui muun muassa se, että yrityksillä oli samoja kokemuksia kasvisruoan suosion kasvusta. Yrityksillä oli myös vastausten perusteella samoja huolia vegaaniruoasta syntyvästä hävikin määrästä ja kysynnän vaihtelevuudesta ja sen tuomista haasteista tarjonnan kannalta.
Vastauksista sai muodostettua johtopäätöksiä Satakunnan yleisestä tilanteesta kasvisruokavalioiden ruokien tarjonnan ja kysynnän näkökulmasta. Vastauksista näkyi, että kasvisruoan kysyntä on selkeästi kasvussa. Yritykset kokivat, että kasvisruoan tarjoaminen asiakkaille on jo taloudellisesti kannattavaa. Vastauksista näkyi myös se, että yrityksen sijainnilla on pientä vaikutusta kasvisruoan kysyntään. Yrityksiltä löytyi myös halua palvella kasvisruokaa syöviä asiakkaitaan.