Faktorer som påverkar råmjölkens kvalitet hos nötkreatur: undersökning på en österbottnisk mjölkgård
Westerlund, Mette-Lisa (2024)
Westerlund, Mette-Lisa
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320383
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320383
Tiivistelmä
Råmjölken och i synnerhet råmjölk av bra kvalitet är viktigt för att kalven ska få en så god start som möjligt i livet. Kalven är framtiden för mjölkgården och därmed vill man utfodra den med en kvalitativ första måltid för att få en välmående och välavkastande mjölkko.
Råmjölken är den första mjölken som fås ur en ko efter kalvningen och även kalvens första foder. Det finns flera olika faktorer som påverkar kvaliteten på råmjölken. Hur kan dessa faktorer påverkas för att man ska få råmjölk av bra kvalitet?
Arbetet består av en litteraturstudie om vad råmjölk är och dess betydelse för kalven samt en egen undersökning där syftet är att ta reda på vilka faktorer som på en österbottnisk mjölkgård påverkar kvaliteten på råmjölken.
Undersökningen omfattades av 356 sampel som samlats in mellan maj 2021 och februari 2024. Insamlade data var kalvningstidpunkt, laktationsstadie, råmjölksmängd, kalvens kön, brix-värde samt hur fort man mjölkat ur efter kalvning.
Den största delen av alla sampel hade ett bra brix-värde på över 22 % och endast en liten del låg under det rekommenderade värdet på 22 %.
Laktationsstadie, råmjölksmängd och hur fort man mjölkat ur gav tydligast resultat. Den största delen av resultaten stämmer överens med andra studier i frågan om vad som påverkar råmjölkens kvalitet. Colostrum and especially colostrum of high-quality is important for the calf to have the best possible start in life. The calf is the future of the dairy farm, and therefore, it is important to feed it a high-quality first meal to ensure a healthy and productive dairy cow.
Colostrum is the first milk obtained from the cow after calving and is also the calf’s first source of nutrition.
There are several factors that affect the quality of the colostrum. How can these factors be influenced to obtain high-quality colostrum?
The work consisted of a literature study on what colostrum is and its importance to the calf, as well as research into which factors affect the quality of colostrum on a dairy farm in Ostrobothnia.
The study included 356 samples collected between May 2021 and February 2024. The collected data included calving time, lactation stage, colostrum quantity, calf gender, Brix value and how quickly the cow was milked out after calving.
Most of the samples had a good Brix value of over 22 %, and only a small portion were below the recommended value of 22 %. Lactation stage, colostrum quantity and milking time gave the clearest results. Most of the results aligned with other studies on what affects the quality of colostrum.
Råmjölken är den första mjölken som fås ur en ko efter kalvningen och även kalvens första foder. Det finns flera olika faktorer som påverkar kvaliteten på råmjölken. Hur kan dessa faktorer påverkas för att man ska få råmjölk av bra kvalitet?
Arbetet består av en litteraturstudie om vad råmjölk är och dess betydelse för kalven samt en egen undersökning där syftet är att ta reda på vilka faktorer som på en österbottnisk mjölkgård påverkar kvaliteten på råmjölken.
Undersökningen omfattades av 356 sampel som samlats in mellan maj 2021 och februari 2024. Insamlade data var kalvningstidpunkt, laktationsstadie, råmjölksmängd, kalvens kön, brix-värde samt hur fort man mjölkat ur efter kalvning.
Den största delen av alla sampel hade ett bra brix-värde på över 22 % och endast en liten del låg under det rekommenderade värdet på 22 %.
Laktationsstadie, råmjölksmängd och hur fort man mjölkat ur gav tydligast resultat. Den största delen av resultaten stämmer överens med andra studier i frågan om vad som påverkar råmjölkens kvalitet.
Colostrum is the first milk obtained from the cow after calving and is also the calf’s first source of nutrition.
There are several factors that affect the quality of the colostrum. How can these factors be influenced to obtain high-quality colostrum?
The work consisted of a literature study on what colostrum is and its importance to the calf, as well as research into which factors affect the quality of colostrum on a dairy farm in Ostrobothnia.
The study included 356 samples collected between May 2021 and February 2024. The collected data included calving time, lactation stage, colostrum quantity, calf gender, Brix value and how quickly the cow was milked out after calving.
Most of the samples had a good Brix value of over 22 %, and only a small portion were below the recommended value of 22 %. Lactation stage, colostrum quantity and milking time gave the clearest results. Most of the results aligned with other studies on what affects the quality of colostrum.