Tukea tarvitsevien nuorten työllistymismahdollisuuksien vahvistaminen ravintola- ja cateringalalla Pirkanmaalla
Harjanne, Minna; Helenius, Tanja (2024)
Harjanne, Minna
Helenius, Tanja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320445
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320445
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää, millaisia esteitä ravintola- ja catering alalle Pirkanmaalla on tukea tarvitsevien nuorten työllistymiselle ja myös selvittää, mitkä työllistymismahdollisuudet ovat. Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys rakentui työyhteisön moninaisuuden merkitykseen työllistymisen mahdollistamisessa sekä siihen, mitä tarkoitetaan käsitteellä tukea tarvitseva nuori. Teoriassa käsiteltiin myös, minkälaiset yhteiskunnan tarjoamat tukimuodot mahdollistaisivat työllistymisen. Lisäksi teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin täsmätyön mahdollistamista, työyhteisön moninaisuutta ja yhdenvertaisuutta työelämässä.
Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen tutkimus palvelumuotoilun keinoin, joka toteutettiin teemahaastatteluna. Haastatteluista saatujen aineistojen analysoinnin perusteella merkityksellisimmiksi pääteemoiksi tunnistettiin tukea tarvitsevan nuoren työllistymisen esteet ja mahdollisuudet. Näiden alateemoiksi valikoituivat ohjauksen merkitys, työyhteisön moninaisuus, mainehyöty, palkkauksen tukeminen ja työhönvalmentajan rooli.
Tukea tarvitsevien nuorten työllistyminen on mahdollista, jos tukitoimet ovat riittävät, työpaikalla nähdään tukea tarvitseva nuori mahdollisuutena ja työpaikka kokee osallistuvansa yhteiskuntavastuullisesti kaikkien yhdenvertaiseen työllistämiseen. Tulosten ja haastatteluista saatujen kokemusten ja tiedon pohjalta rakentui myös aito tukea tarvitsevan nuoren palvelupolku valmistumisesta suoraan työelämään.
Tukea tarvitsevien nuorten työllistymistä on mahdollista parantaa ravintola- ja catering alalle, jos yrityksillä on riittävästi tietoa palkkauksen tukimuodoista ja työn ohjaamiseen on saatavilla apua. Työn lopussa esitellään konkreettisia kehittämistoimenpiteitä, joiden avulla palkkaaminen ja työskentely yrityksissä mahdollistuvat.
Tutkimusmenetelmänä oli laadullinen tutkimus palvelumuotoilun keinoin, joka toteutettiin teemahaastatteluna. Haastatteluista saatujen aineistojen analysoinnin perusteella merkityksellisimmiksi pääteemoiksi tunnistettiin tukea tarvitsevan nuoren työllistymisen esteet ja mahdollisuudet. Näiden alateemoiksi valikoituivat ohjauksen merkitys, työyhteisön moninaisuus, mainehyöty, palkkauksen tukeminen ja työhönvalmentajan rooli.
Tukea tarvitsevien nuorten työllistyminen on mahdollista, jos tukitoimet ovat riittävät, työpaikalla nähdään tukea tarvitseva nuori mahdollisuutena ja työpaikka kokee osallistuvansa yhteiskuntavastuullisesti kaikkien yhdenvertaiseen työllistämiseen. Tulosten ja haastatteluista saatujen kokemusten ja tiedon pohjalta rakentui myös aito tukea tarvitsevan nuoren palvelupolku valmistumisesta suoraan työelämään.
Tukea tarvitsevien nuorten työllistymistä on mahdollista parantaa ravintola- ja catering alalle, jos yrityksillä on riittävästi tietoa palkkauksen tukimuodoista ja työn ohjaamiseen on saatavilla apua. Työn lopussa esitellään konkreettisia kehittämistoimenpiteitä, joiden avulla palkkaaminen ja työskentely yrityksissä mahdollistuvat.