Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Täyskarjun ja kirurgisesti kastroidun sian silavan teknologiset erot

Mäenpää, Suvi (2024)

 
Avaa tiedosto
Maenpaa_Suvi.pdf (1.486Mt)
Lataukset: 


Mäenpää, Suvi
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060320328
Tiivistelmä
Opinnäytetyö keskittyy täyskarjun silavan sekä kirurgisesti kastroidun sian silavan teknologisten ominaisuuksien ja eroavaisuuksien tutkimiseen sekä näistä valmistettujen lihatuotteiden käsittelyyn. Tavoitteena oli selvittää silavan rasvahappokoostumusten eroja ja saada konkreettisia tutkimustuloksia silavasta valmistettujen tuotteiden rakenteellisista eroavaisuuksista, värieroista sekä kypsennyshävikistä. Tutkimustyön tarkoituksena oli hankkia tietoa rasvahappokoostumuksen vaikutuksesta lihatuotteisiin.
Tutkimus suoritettiin valmistamalla näytteitä molemmista eri silavatyypeistä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun (SeAMK) Food Lab -tilassa ja analysoimalla ne analyysilaboratoriossa käyttäen TA-XT2-rakennemittaria sekä Konica Minolta CR-410- värimittaria.
Tutkimuksen tulosten perusteella havaittiin, että täyskarjun silavalla ja kirurgisesti kastroidun sian silavalla oli selkeitäkin eroja ominaisuuksissa, kuten värissä ja kypsennyshävikissä. Täyskarjunäytteet olivat vaaleampia ja keltaisempia verrattuna referenssinäytteisiin, mikä viittaa rasvahappokoostumuksen eroihin. Lisäksi täyskarjunäytteissä havaittiin suurempi kypsennyshävikki, mikä voi liittyä rasvahappojen tyyppeihin ja niiden vaikutukseen rasvan sulamiseen kypsennyksen aikana. Näin ollen rasvahappokoostumuksella on oletettavasti merkitystä tutkittujen ominaisuuksien, kuten värin ja kypsennyshävikin osalta, mutta tulokset eivät olleet täysin johdonmukaisia.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste