Hygienian mittarointi elintarvikealan tuotantotiloissa
Tiikkainen, Tiia (2024)
Tiikkainen, Tiia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420844
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060420844
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli hygienian mittarointi elintarvikealan tuotantotiloissa. Opinnäytetyön tilaajana toimi Fazer Makeiset Oy. Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia riittävän laaja ja syvällinen kirjallisuuteen perustuva tutkimusraportti hygienian mittaroinnista elintarvikealan tuotantotiloissa, jotta työn tilaaja voi työtä hyödyntämällä katselmoida ja kehittää tehtaansa hygieniakäytäntöjä tulevaisuudessa. Elintarvikealan tuotantotilat rajattiin koskemaan vain makeisteollisuutta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli keskittyä tuotepintojen ja ympäristön puhtauteen sekä mikrobiologiseen näytteenottoon, pois lukien käyttöhyödykkeet kuten, vesi, paineilma ja höyry.
Opinnäytetyössä perehdyttiin työn taustalla oleellisesti vaikuttaviin elintarvikealaa koskeviin lakeihin, ohjeistuksiin ja vaatimuksiin kirjallisuuden avulla. Työssä tutkittiin myös elintarviketurvallisuuteen vaikuttavia asioita, kuten esimerkiksi hyvää tuotantotapaa, elintarvikkeiden mikrobiologisia vaatimuksia, hygieniaa elintarvikealan tuotantotiloissa sekä elintarvikealalla yleisesti käytettäviä hygieniamittareita.
Opinnäytetyön lopuksi työn tilaajalle annettiin kirjallisuuden ja yleisten alan käytäntöjen perusteella suositus mahdollisista tehtaalla käyttöönotettavista hygieniamittareista ja hygieniaindeksistä sekä hygienian mittaamiseen käytettävästä järjestelmästä, jonka avulla mittaustuloksia voidaan seurata numeerisesti ja jota on helppo ja luotettava käyttää.
Opinnäytetyössä perehdyttiin työn taustalla oleellisesti vaikuttaviin elintarvikealaa koskeviin lakeihin, ohjeistuksiin ja vaatimuksiin kirjallisuuden avulla. Työssä tutkittiin myös elintarviketurvallisuuteen vaikuttavia asioita, kuten esimerkiksi hyvää tuotantotapaa, elintarvikkeiden mikrobiologisia vaatimuksia, hygieniaa elintarvikealan tuotantotiloissa sekä elintarvikealalla yleisesti käytettäviä hygieniamittareita.
Opinnäytetyön lopuksi työn tilaajalle annettiin kirjallisuuden ja yleisten alan käytäntöjen perusteella suositus mahdollisista tehtaalla käyttöönotettavista hygieniamittareista ja hygieniaindeksistä sekä hygienian mittaamiseen käytettävästä järjestelmästä, jonka avulla mittaustuloksia voidaan seurata numeerisesti ja jota on helppo ja luotettava käyttää.