Työssäkäyvien restonomien näkemyksiä ravintola-alasta
Mäkilä, Vilma (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060722196
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024060722196
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää ravintola-alalla työskentelevien restonomien näkemyksiä alasta ja selvittää, miten alan työntekijöiden vaihtuvuuteen voitaisiin vaikuttaa selvittämällä, mitkä asiat ravintola-alalla ovat hyvin ja mitkä huonosti. Haastattelujen pohjalta kiinnitettiin huomiota eri epäkohtiin ja niihin pyrittiin tarjoamaan ratkaisuja. Tehtyjen haastatteluiden tulosten pohjalta koottiin myös neljä eri taulukkoa, joiden tarkoitus on toimia helposti tarkasteltavina muistilistoina.
Opinnäytetyössä perehdytään työhyvinvointiin ja perehdyttämiseen. Työssä käsitellään laajalti myös johtamista ja esihenkilötyöhön liittyviä seikkoja sekä sitouttamisen tärkeyttä. Opinnäytetyön aineisto koostuu viidestä opinnäytetyötä varten tehdyistä haastatteluista sekä kolmesta jo aiemmin tehdyistä haastatteluista. Nämä kolme haastattelua on hyödynnetty Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen (VeRa) -hankkeelle laaditusta Ruoka-alan hyvät käytänteet -raportista (Mäkilä, 2023). Haastattelut litteroitiin referoivalla tyylillä.
Haastattelujen pohjalta selvisi, että moni asia ravintola-alalla on hyvin, mutta paljon epäkohtiakin löytyy. Jokainen haastateltava koki, että heillä on mahdollisuus kehittyä alalla ja jokainen haastateltava kertoi kokevansa työn imua. Alan parhaiksi puoliksi kerrottiin työyhteisöt, monipuolisuus ja asiakaspalvelu. Isoimmiksi epäkohdiksi koettiin palkkaus, arvostuksen puute ja riittämätön työvoima. Alalla pysymisen edellytyksiksi mainittiin palkan kehitys, selkeä urakaari ja mahdollisuus vaikuttaa työnkuvaan.
Opinnäytetyössä perehdytään työhyvinvointiin ja perehdyttämiseen. Työssä käsitellään laajalti myös johtamista ja esihenkilötyöhön liittyviä seikkoja sekä sitouttamisen tärkeyttä. Opinnäytetyön aineisto koostuu viidestä opinnäytetyötä varten tehdyistä haastatteluista sekä kolmesta jo aiemmin tehdyistä haastatteluista. Nämä kolme haastattelua on hyödynnetty Ruokapalvelualan vetovoiman lisääminen (VeRa) -hankkeelle laaditusta Ruoka-alan hyvät käytänteet -raportista (Mäkilä, 2023). Haastattelut litteroitiin referoivalla tyylillä.
Haastattelujen pohjalta selvisi, että moni asia ravintola-alalla on hyvin, mutta paljon epäkohtiakin löytyy. Jokainen haastateltava koki, että heillä on mahdollisuus kehittyä alalla ja jokainen haastateltava kertoi kokevansa työn imua. Alan parhaiksi puoliksi kerrottiin työyhteisöt, monipuolisuus ja asiakaspalvelu. Isoimmiksi epäkohdiksi koettiin palkkaus, arvostuksen puute ja riittämätön työvoima. Alalla pysymisen edellytyksiksi mainittiin palkan kehitys, selkeä urakaari ja mahdollisuus vaikuttaa työnkuvaan.