Vaahdonestoaineen annostelun optimointi
Liminka, Nelly (2024)
Liminka, Nelly
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022603
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022603
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoitus oli selvittää, kuinka paljon vaahdonestoaineen annostelu raejuustoheran joukkoon työn hetkellä on. Lisäksi selvitettiin, paljonko vaahdonestoainetta tulee annostella, jotta raejuustohera ei enää vaahtoaisi sen esikäsittelyssä. Opinnäytetyön toimeksiantaja oli Valio Oy Seinäjoen tehdas.
Raejuuston valmistuksesta tuleva hera esikäsitellään juustopölyn poistamiseksi suodatusta varten. Esikäsittely tapahtuu seulan ja lingon avulla. Seulalla heraan pääsee sekoittumaan ilmaa, jolloin se vaahtoaa. Heran joukkoon lisätään vaahdonestoainetta, jonka tulisi hillitä vaahtoamista. Kuitenkin hera vaahtoaa, kun sitä käsitellään seulalla aiheuttaen ylivuotoa. Ylivuoto aiheuttaa muun muassa hävikkiä ja voi olla myös turvallisuusriski.
Työ on jaettu kahteen osaan: nykyisen vaahdonestoaineen kulutuksen selvittämiseen ja heran koevaahdotuksiin. Nykyinen vaahdonestoaineen kulutus selvitettiin punnitsemalla vaahdonestoaine ennen ja jälkeen raejuustokattilan purun. Punnituksia tehtiin kahdelta eri siirtolinjalta. Koevaahdotuksissa pyrittiin selvittämään vaahdonestoaineen optimaalinen annostelu vaahdottamalla heraa Ultra Turrax -homogenisaattorilla ja lisäämällä automaattipipetillä joukkoon vaahdonestoainetta.
Työssä saatiin selvitettyä, paljonko vaahdonestoainetta kuluu nykyisellä annostelulla. Vaahdotuskokeista saatiin selville, että mitä enemmän vaahdonestoainetta annostelee, sitä vähemmän hera vaahtoaa. Optimia vaahdonestoaineannostelua ei saatu tässä työssä selvitettyä.
Raejuuston valmistuksesta tuleva hera esikäsitellään juustopölyn poistamiseksi suodatusta varten. Esikäsittely tapahtuu seulan ja lingon avulla. Seulalla heraan pääsee sekoittumaan ilmaa, jolloin se vaahtoaa. Heran joukkoon lisätään vaahdonestoainetta, jonka tulisi hillitä vaahtoamista. Kuitenkin hera vaahtoaa, kun sitä käsitellään seulalla aiheuttaen ylivuotoa. Ylivuoto aiheuttaa muun muassa hävikkiä ja voi olla myös turvallisuusriski.
Työ on jaettu kahteen osaan: nykyisen vaahdonestoaineen kulutuksen selvittämiseen ja heran koevaahdotuksiin. Nykyinen vaahdonestoaineen kulutus selvitettiin punnitsemalla vaahdonestoaine ennen ja jälkeen raejuustokattilan purun. Punnituksia tehtiin kahdelta eri siirtolinjalta. Koevaahdotuksissa pyrittiin selvittämään vaahdonestoaineen optimaalinen annostelu vaahdottamalla heraa Ultra Turrax -homogenisaattorilla ja lisäämällä automaattipipetillä joukkoon vaahdonestoainetta.
Työssä saatiin selvitettyä, paljonko vaahdonestoainetta kuluu nykyisellä annostelulla. Vaahdotuskokeista saatiin selville, että mitä enemmän vaahdonestoainetta annostelee, sitä vähemmän hera vaahtoaa. Optimia vaahdonestoaineannostelua ei saatu tässä työssä selvitettyä.