Satamaidon maidon laatukäsikirjan päivitystarpeet
Kiili, Vilma (2024)
Kiili, Vilma
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022712
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061022712
Tiivistelmä
Laatukäsikirja on apuväline laadun hallintaan yrityksessä. Laatukäsikirjaan on kirjattu yrityksen säännöt, prosessit sekä tavoitteet. Laatukäsikirjan tarkoitus on ohjata yrityksen toimintaa takaamaan mahdollisimman hyvä lopputuotteen laatu. Meijerin laatukäsikirja on maidontuottajien opas, joka antaa eväät korkealaatuisen maidon tuottamiseen.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Satamaidon maidon laatukäsikirjan päivityksessä huomioitavat asiat. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Satamaidon meijerille. Satamaidon laatukäsikirja on päivitetty kokonaisvaltaisesti viimeksi vuonna 2014, jonka jälkeen pienempiä osuuksia on päivitetty. Kokonaisvaltainen päivitystarve on suuri uudistuneiden lakien, meijerin toiminnan kehittymisen sekä maidontuotannon muuttumisen ja kehittymisen myötä.
Opinnäytetyössä toteutettiin määrällinen kyselytutkimus, jonka tavoitteena oli kartoittaa Satamaidon tuottajien mielipiteitä nykyisestä maidon laatukäsikirjasta sekä heidän toiveitaan laatukäsikirjan päivitysten suhteen. Toimeksiantaja lähetti kyselyn tuottajille.
Kyselyn lopputuloksena huomattiin, että tuottajat eivät käytä laatukäsikirjaa hyväksi toiminnassaan kovinkaan paljoa. Kyselyn vastausten mukaan moni ei koe laatukäsikirjaa hyödylliseksi toiminnassaan. Kiinnostusta lisäisi muun muassa eläinten ja tuottajien hyvinvointiin liittyvien asioiden päivittäminen ja lisääminen, vastuullisuusasioiden painottaminen sekä selkeämmät ohjeet.
Kyselyn lisäksi tarkasteltiin nykyisen laatukäsikirjan sisältöä ja pohdittiin, miten se vastaa maidontuotantoa koskevaa lainsäädäntöä sekä tuottajien tarvetta.
Lopullisiksi päivitysehdotuksiksi valikoituivat muun muassa automaatiotilojen huomioimisen lisääminen laatukäsikirjassa, vastuullisuuden painottaminen, tuottajien hyvinvoinnin lisääminen sekä korjaukset eläinten hyvinvointiin liittyviin asioihin.
Opinnäytetyön johdanto sekä luvut 3.2.1 ja 4.2 ovat osittain salattu, sillä niissä mainitaan liike- ja ammattisalaisuuksia.
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Satamaidon maidon laatukäsikirjan päivityksessä huomioitavat asiat. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona Satamaidon meijerille. Satamaidon laatukäsikirja on päivitetty kokonaisvaltaisesti viimeksi vuonna 2014, jonka jälkeen pienempiä osuuksia on päivitetty. Kokonaisvaltainen päivitystarve on suuri uudistuneiden lakien, meijerin toiminnan kehittymisen sekä maidontuotannon muuttumisen ja kehittymisen myötä.
Opinnäytetyössä toteutettiin määrällinen kyselytutkimus, jonka tavoitteena oli kartoittaa Satamaidon tuottajien mielipiteitä nykyisestä maidon laatukäsikirjasta sekä heidän toiveitaan laatukäsikirjan päivitysten suhteen. Toimeksiantaja lähetti kyselyn tuottajille.
Kyselyn lopputuloksena huomattiin, että tuottajat eivät käytä laatukäsikirjaa hyväksi toiminnassaan kovinkaan paljoa. Kyselyn vastausten mukaan moni ei koe laatukäsikirjaa hyödylliseksi toiminnassaan. Kiinnostusta lisäisi muun muassa eläinten ja tuottajien hyvinvointiin liittyvien asioiden päivittäminen ja lisääminen, vastuullisuusasioiden painottaminen sekä selkeämmät ohjeet.
Kyselyn lisäksi tarkasteltiin nykyisen laatukäsikirjan sisältöä ja pohdittiin, miten se vastaa maidontuotantoa koskevaa lainsäädäntöä sekä tuottajien tarvetta.
Lopullisiksi päivitysehdotuksiksi valikoituivat muun muassa automaatiotilojen huomioimisen lisääminen laatukäsikirjassa, vastuullisuuden painottaminen, tuottajien hyvinvoinnin lisääminen sekä korjaukset eläinten hyvinvointiin liittyviin asioihin.
Opinnäytetyön johdanto sekä luvut 3.2.1 ja 4.2 ovat osittain salattu, sillä niissä mainitaan liike- ja ammattisalaisuuksia.