Ravintolan avausopas : Public House Olkkari
Lyytikäinen, Anja (2024)
Lyytikäinen, Anja
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061223013
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061223013
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen ja sen tavoite on luoda toimeksiantajalle ravintolan avausopas, joka sisältää ravintolan avaamiseen tarvittavat virastojen yhteystiedot ja lupahakemuslomakkeet, sekä lupahakemusten aikataulun. Toimeksiantajana opinnäytetyölle toimii Skafferiet Catering Oy. Avausopasta toimeksiantaja voi käyttää apuna uusien ravintoloiden avaamisessa. Toimeksiantajan suunnitelmissa on franchising-toiminnan toteuttaminen, joten avausopasta voidaan myös muokata osaksi franchising-käsikirjaa.
Avausoppaan idea saatiin toimeksiantajan omistaman ravintolan Public House Olkkarin avausprojektista toukokuussa vuonna 2021. Avausoppaan tekemisessä on käytetty tämän avausprojektin kokemuksia ja sen aikana pidettyä päiväkirjaa. Avausprojektin aikana vahvistui myös tarve toteuttaa avausopas, joka helpottaa aikataulutusta ja antaa kokonaiskuvan ravintolan avaamisprojektin työmäärästä.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu ravintolan avaamisessa käytettyjen virastojen ja lainsäädäntöjen esittelystä. Luvat alkoholin anniskeluun ja elintarvikehuoneiston toimintaan määrittivät avausoppaan sisällön. Opinnäytetyön avausoppaassa käytettiin Public House Olkkarin avaamisessa käytettyjä hakemuslomakkeita. Tutustutaan lyhyesti franchising-toimintaan ja -termistöön sekä kerrotaan tarkemmin franchising-käsikirjasta ja sen käytöstä. Lisäksi perustellaan Gantt-kaavion valintaa avausoppaassa käytettäväksi menetelmäksi.
Tämän opinnäytetyön produkti eli avausopas toteutettiin toimeksiantajan toiveiden mukaan. Toiveena oli, että avausopas olisi helposti jaettavissa ja muokattavissa. Toteutuksessa piti pohtia, mikä muoto ja alusta olisi sopiva avausoppaalle, jotta se voisi tavoittaa mahdollisimman monta työntekijää organisaation sisällä. Avausopas toteutettiin sähköisessä muodossa Canva-sovelluksella. Myös huomioitiin, että sitä voidaan helposti ja nopeasti muokata niin virastojen, hakemusten kuin aikamääreiden suhteen.
Opinnäytetyön pohdinnassa palattiin avausprojektin päiväkirjamerkintöihin ja reflektoitiin kokemusta ja tekijän omaa ammatillista kasvua, joka tapahtui avausprojektin aikana.
Asiasanat: avausopas, alkoholilainsäädäntö, elintarvikelainsäädäntö, franchising, Gantt-kaavio
Avausoppaan idea saatiin toimeksiantajan omistaman ravintolan Public House Olkkarin avausprojektista toukokuussa vuonna 2021. Avausoppaan tekemisessä on käytetty tämän avausprojektin kokemuksia ja sen aikana pidettyä päiväkirjaa. Avausprojektin aikana vahvistui myös tarve toteuttaa avausopas, joka helpottaa aikataulutusta ja antaa kokonaiskuvan ravintolan avaamisprojektin työmäärästä.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu ravintolan avaamisessa käytettyjen virastojen ja lainsäädäntöjen esittelystä. Luvat alkoholin anniskeluun ja elintarvikehuoneiston toimintaan määrittivät avausoppaan sisällön. Opinnäytetyön avausoppaassa käytettiin Public House Olkkarin avaamisessa käytettyjä hakemuslomakkeita. Tutustutaan lyhyesti franchising-toimintaan ja -termistöön sekä kerrotaan tarkemmin franchising-käsikirjasta ja sen käytöstä. Lisäksi perustellaan Gantt-kaavion valintaa avausoppaassa käytettäväksi menetelmäksi.
Tämän opinnäytetyön produkti eli avausopas toteutettiin toimeksiantajan toiveiden mukaan. Toiveena oli, että avausopas olisi helposti jaettavissa ja muokattavissa. Toteutuksessa piti pohtia, mikä muoto ja alusta olisi sopiva avausoppaalle, jotta se voisi tavoittaa mahdollisimman monta työntekijää organisaation sisällä. Avausopas toteutettiin sähköisessä muodossa Canva-sovelluksella. Myös huomioitiin, että sitä voidaan helposti ja nopeasti muokata niin virastojen, hakemusten kuin aikamääreiden suhteen.
Opinnäytetyön pohdinnassa palattiin avausprojektin päiväkirjamerkintöihin ja reflektoitiin kokemusta ja tekijän omaa ammatillista kasvua, joka tapahtui avausprojektin aikana.
Asiasanat: avausopas, alkoholilainsäädäntö, elintarvikelainsäädäntö, franchising, Gantt-kaavio