Tislauksen optimointi
Isokääntä, Santeri (2024)
Isokääntä, Santeri
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061823647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024061823647
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli optimoida tislauksen prosessia, keskittyen hukan vähentämiseen ja prosessin tehokkuuden parantamiseen. Työ tehtiin vastaamaan Ravintoraisio Oy:n tarpeita, jotka liittyivät stanoliesterin valmistusprosessiin. Stanoliesteri on Benecol-tuotteen kolesterolia alentava ainesosa. Prosessin optimoinnilla pyrittiin parantamaan taloudellisuutta ja ympäristöystävällisyyttä.
Opinnäytetyön aikana ajettiin tislaimissa neljä erillistä koeajoa, joiden aikana kerättiin prosessidataa. Tislauksen aikana aineiden tarkka erottuminen on kriittistä, sillä se vaikuttaa suoraan tuotteiden puhtauteen ja prosessin kokonaistehokkuuteen. Prosessista kerättiin dataa kymmenestä pisteestä, joista tarkastelun jälkeen kuusi osoittautui hyödylliseksi. Jokaisesta koeajosta otettiin 8 näytettä. Prosessidata ja näytteet analysoitiin, jotta saatiin tarkkaa tietoa prosessin parantamiseksi.
Koeajot osoittivat, että tislauksen optimoinnilla voitiin merkittävästi vähentää hukkaa ja parantaa prosessin tehokkuutta. Tämän lisäksi tislauksen syöttönopeuden ja aineiden syöttömäärän tarkka hallinta on olennaista prosessin onnistumiselle. Näiden havaintojen perusteella tehtiin suosituksia prosessin parantamiseksi, jotka auttavat Ravintoraisio Oy:tä saavuttamaan parempia tuotantotuloksia.
Opinnäytetyön aikana ajettiin tislaimissa neljä erillistä koeajoa, joiden aikana kerättiin prosessidataa. Tislauksen aikana aineiden tarkka erottuminen on kriittistä, sillä se vaikuttaa suoraan tuotteiden puhtauteen ja prosessin kokonaistehokkuuteen. Prosessista kerättiin dataa kymmenestä pisteestä, joista tarkastelun jälkeen kuusi osoittautui hyödylliseksi. Jokaisesta koeajosta otettiin 8 näytettä. Prosessidata ja näytteet analysoitiin, jotta saatiin tarkkaa tietoa prosessin parantamiseksi.
Koeajot osoittivat, että tislauksen optimoinnilla voitiin merkittävästi vähentää hukkaa ja parantaa prosessin tehokkuutta. Tämän lisäksi tislauksen syöttönopeuden ja aineiden syöttömäärän tarkka hallinta on olennaista prosessin onnistumiselle. Näiden havaintojen perusteella tehtiin suosituksia prosessin parantamiseksi, jotka auttavat Ravintoraisio Oy:tä saavuttamaan parempia tuotantotuloksia.