Sikarotujen vaikutus lihan laadullisiin ominaisuuksiin
Hautaniemi, Tia-Maria (2024)
Hautaniemi, Tia-Maria
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024080424070
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024080424070
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää sikarotujen vaikutusta lihan laadullisiin ominaisuuksiin. Tässä tutkimuksessa vertailtiin kahta eri sikarotua. Analyysissä otettiin huomioon 300 koesian osalta tiedot, joilla on vaikutusta laadullisiin ominaisuuksiin: Autofom-tiedot, teuraspaino, sukupuoli, pH-arvo, valuma, lihan väri sekä ulkofileen pituus ja ympärysmitta. Lisäksi vertailuun sisällytettiin 20 karjusta saatua dataa. Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Atria Suomi Oyj.
Tutkimuksen tavoitteena oli syventyä rotukohtaisesti siihen, miten lihan laatuun vaikuttavat tekijät eroavat rodusta toiseen. Eri sikaroduilla on vaihtelevia geneettisiä erityispiirteitä, jotka vaikuttavat muun muassa niiden kasvunopeuteen, rasvakudoksen kertymiseen ja terveysominaisuuksiin. Geneettisten piirteiden lisäksi on tärkeää huomioida, että kasvatusprosessin eri vaiheet sekä teurastusta ennen ja jälkeen toteutetut käsittelytavat ovat merkittäviä tekijöitä lihan lopullisen laadun muodostumisessa.
Työ sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia. Julkisesta versiosta on poistettu työn tutkimustulokset ja johtopäätökset.
Tutkimuksen tavoitteena oli syventyä rotukohtaisesti siihen, miten lihan laatuun vaikuttavat tekijät eroavat rodusta toiseen. Eri sikaroduilla on vaihtelevia geneettisiä erityispiirteitä, jotka vaikuttavat muun muassa niiden kasvunopeuteen, rasvakudoksen kertymiseen ja terveysominaisuuksiin. Geneettisten piirteiden lisäksi on tärkeää huomioida, että kasvatusprosessin eri vaiheet sekä teurastusta ennen ja jälkeen toteutetut käsittelytavat ovat merkittäviä tekijöitä lihan lopullisen laadun muodostumisessa.
Työ sisältää liike- ja ammattisalaisuuksia. Julkisesta versiosta on poistettu työn tutkimustulokset ja johtopäätökset.