Chocolate trail in Porvoo: considering Porvoo as a chocolate tourism destination in Finland
Kuisma, Emma (2024)
Kuisma, Emma
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024091325115
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024091325115
Tiivistelmä
The subject of this thesis is food routes and food tourism. The thesis focuses on chocolate related tourism. This is a product-typed thesis, and it focuses on presenting a chocolate-themed food route in Porvoo. The sub-objective of the thesis is to research chocolate tourism and evaluate Finland’s potential as a chocolate tourism destination. Hungry for Finland project is the commissioner of this thesis.
The thesis consists of two parts: theoretical background and an introduction to the product of the thesis: chocolate-themed food route in Porvoo. The theoretical background provides a broad overview of chocolate, including its history, chocolate products and production. It also assesses the cultural value of chocolate around the world. Thesis also introduces the topic of chocolate tourism. In addition, the thesis assesses Finland's potential as a chocolate tourism destination. The second part of the theoretical background concerns food tourism, food routes and the project commissioner. It also presents the city of Porvoo and local food tourism of the region.
Research methods that have been used are participative observation and benchmarking. This section presents the project background, steps and preparations for the visit to Porvoo. An observation table has been prepared before the visit, with pre-selected questions to facilitate the visit and observations at Porvoo. This section also presents the destinations on the route and the observations made of them. Benchmarking has been used as a research method to highlight an international destination that is an excellent representation of a chocolate tourist destination. This destination is the Chocoversum museum in Hamburg.
The production section describes the chocolate route in Porvoo. The route is called Porvoo Chocolate Trail. The route is outlined in the text by means of a story. The story presents a typical visit on the chocolate trail. In addition, there is a marketing poster created for the trail.
The discussion section evaluates the project, the assessment of the research methods used and the different stages of the project. In addition, it answers the question whether the project was successful in achieving its objectives. This section also discusses the route, reflections on the project and suggests ideas for further development.
Key words: chocolate, chocolate tourism, food route, chocolate tourism, Porvoo. Opinnäytetyöni aiheena ovat ruokareitit ja ruokaturismi. Opinnäytetyössä keskitytään erityisesti suklaa-aiheiseen ruokamatkailuun. Työ on produktityyppinen opinnäytetyö, ja siinä esitellään suklaa-aiheinen ruokareitti Porvoossa. Opinnäytetyön osatavoitteena on tutkia suklaamatkailua ja arvioida Suomen potentiaalia suklaamatkailukohteena. Hungry for Finland -hanke on opinnäytetyön toimeksiantaja.
Opinnäytetyö koostuu kahdesta osasta: tietoperustasta ja johdannosta opinnäytetyön tuotteeseen: suklaa-aiheiseen ruokareittiin Porvoossa. Teoriataustassa luodaan laaja katsaus suklaaseen, kuten sen historiaan, suklaatuotteisiin ja tuotantoon. Siinä arvioidaan myös suklaan kulttuurista arvoa ympäri maailmaa. Opinnäytetyö esittelee myös suklaamatkailua. Lisäksi opinnäytetyössä arvioidaan Suomen potentiaalia suklaamatkailukohteena. Teoriataustan toinen osa käsittelee ruokamatkailua, ruokareittejä ja projektitoimeksiantajaa. Lisäksi esitellään Porvoon kaupunkia ja alueen paikallista ruokamatkailua.
Tutkimusmenetelminä on käytetty osallistuvaa havainnointia ja vertailuanalyysiä. Tässä osiossa esitellään hankkeen taustaa, vaiheita ja valmisteluja Porvoon vierailua varten. Ennen vierailua on laadittu havainnointitaulukko, jossa on ennalta valitut kysymykset vierailun ja Porvoossa tehtävien havaintojen helpottamiseksi. Tässä osiossa esitellään myös reitin kohteet ja niistä tehdyt havainnot. Benchmarkingia on käytetty tutkimusmenetelmänä, jotta on voitu nostaa esiin kansainvälinen matkakohde, joka edustaa erinomaisesti suklaamatkakohdetta. Tämä kohde on Hampurissa sijaitseva Chocoversum-museo.
Työn produktiosuudessa kuvataan Porvoon suklaareitti. Reitti on nimeltään Porvoon suklaapolku. Reittiä hahmotellaan tekstissä tarinan avulla. Tarinassa esitellään tyypillinen vierailu suklaapolulla. Lisäksi reitille on tehty markkinointijuliste.
Opinnäytetyön pohdintaosassa arvioidaan projektia, käytettyjä tutkimusmenetelmiä ja projektin eri vaiheita. Lisäksi siinä arvioidaan onnistuiko opinnäytetyö saavuttamaan tavoitteensa. Tässä osiossa käsitellään myös reittiä, pohditaan projektia kokonaisuudessa ja ehdotetaan ideoita jatkokehittämistä varten.
Opinnäytetyön avainsanat ovat: suklaa, suklaaturismi, ruokareitti, suklaaturismi sekä Porvoo.
The thesis consists of two parts: theoretical background and an introduction to the product of the thesis: chocolate-themed food route in Porvoo. The theoretical background provides a broad overview of chocolate, including its history, chocolate products and production. It also assesses the cultural value of chocolate around the world. Thesis also introduces the topic of chocolate tourism. In addition, the thesis assesses Finland's potential as a chocolate tourism destination. The second part of the theoretical background concerns food tourism, food routes and the project commissioner. It also presents the city of Porvoo and local food tourism of the region.
Research methods that have been used are participative observation and benchmarking. This section presents the project background, steps and preparations for the visit to Porvoo. An observation table has been prepared before the visit, with pre-selected questions to facilitate the visit and observations at Porvoo. This section also presents the destinations on the route and the observations made of them. Benchmarking has been used as a research method to highlight an international destination that is an excellent representation of a chocolate tourist destination. This destination is the Chocoversum museum in Hamburg.
The production section describes the chocolate route in Porvoo. The route is called Porvoo Chocolate Trail. The route is outlined in the text by means of a story. The story presents a typical visit on the chocolate trail. In addition, there is a marketing poster created for the trail.
The discussion section evaluates the project, the assessment of the research methods used and the different stages of the project. In addition, it answers the question whether the project was successful in achieving its objectives. This section also discusses the route, reflections on the project and suggests ideas for further development.
Key words: chocolate, chocolate tourism, food route, chocolate tourism, Porvoo.
Opinnäytetyö koostuu kahdesta osasta: tietoperustasta ja johdannosta opinnäytetyön tuotteeseen: suklaa-aiheiseen ruokareittiin Porvoossa. Teoriataustassa luodaan laaja katsaus suklaaseen, kuten sen historiaan, suklaatuotteisiin ja tuotantoon. Siinä arvioidaan myös suklaan kulttuurista arvoa ympäri maailmaa. Opinnäytetyö esittelee myös suklaamatkailua. Lisäksi opinnäytetyössä arvioidaan Suomen potentiaalia suklaamatkailukohteena. Teoriataustan toinen osa käsittelee ruokamatkailua, ruokareittejä ja projektitoimeksiantajaa. Lisäksi esitellään Porvoon kaupunkia ja alueen paikallista ruokamatkailua.
Tutkimusmenetelminä on käytetty osallistuvaa havainnointia ja vertailuanalyysiä. Tässä osiossa esitellään hankkeen taustaa, vaiheita ja valmisteluja Porvoon vierailua varten. Ennen vierailua on laadittu havainnointitaulukko, jossa on ennalta valitut kysymykset vierailun ja Porvoossa tehtävien havaintojen helpottamiseksi. Tässä osiossa esitellään myös reitin kohteet ja niistä tehdyt havainnot. Benchmarkingia on käytetty tutkimusmenetelmänä, jotta on voitu nostaa esiin kansainvälinen matkakohde, joka edustaa erinomaisesti suklaamatkakohdetta. Tämä kohde on Hampurissa sijaitseva Chocoversum-museo.
Työn produktiosuudessa kuvataan Porvoon suklaareitti. Reitti on nimeltään Porvoon suklaapolku. Reittiä hahmotellaan tekstissä tarinan avulla. Tarinassa esitellään tyypillinen vierailu suklaapolulla. Lisäksi reitille on tehty markkinointijuliste.
Opinnäytetyön pohdintaosassa arvioidaan projektia, käytettyjä tutkimusmenetelmiä ja projektin eri vaiheita. Lisäksi siinä arvioidaan onnistuiko opinnäytetyö saavuttamaan tavoitteensa. Tässä osiossa käsitellään myös reittiä, pohditaan projektia kokonaisuudessa ja ehdotetaan ideoita jatkokehittämistä varten.
Opinnäytetyön avainsanat ovat: suklaa, suklaaturismi, ruokareitti, suklaaturismi sekä Porvoo.