Virvoitusjuomaosaston osaprosessien mallintaminen
Ahola, Vera (2024)
Ahola, Vera
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024100225965
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024100225965
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kartoittaa ja mallintaa virvoitusjuomaosaston pääprosessi sekä osaprosessit. Tarkoituksena oli tehdä prosessikaaviot kaikista virvoitusjuomaosaston osaprosesseista. Työn toimeksiantajana toimi eräs virvoitusalan toimija Suomessa. Prosessien mallintaminen liittyi yrityksessä käynnissä olevaan laajempaan kehitystyöhön, jossa eri osastot mallintavat toimintonsa ja toimittavat tuotoksensa projektin tiimille analysoitavaksi kehitystoimia varten. Lähtökohta työlle oli kiinnostava, sillä osaston prosesseja ei ollut aiemmin mallinnettu, ja työtä lähdettiin rakentamaan pelkkien työohjeiden perusteella.
Työn alkuun kartoitettiin tietoperustaa prosessien mallinnusprosessista ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Mallinnusprosessista ja sen etenemisestä etsittiin tietoa kirjallisuudesta eri lähteistä. Ensin keskityttiin syihin, miksi mallinnusprosessi on yritykselle tärkeää ja mitä siitä voidaan saada, jonka jälkeen keskityttiin itse mallinnukseen ja sen toteutukseen. Tarkastelussa otettiin huomioon yrityksen ennalta määräämä mallinnusmenetelmä ja siihen käytettävä sovellus. Mallinnuksesta löytyi kattavia ohjeita, jotka mahdollistivat kirjallisuudesta löytyvän teoreettisen tiedon soveltamisen käytäntöön.
Lopputuloksena saatiin aikaan yhteensä seitsemän prosessikaaviota, joista yksi kuvastaa virvoitusjuomaosaston kokoprosessia ja kuusi osaprosesseja. Mallinnuksessa toteutetut kaaviot soveltuvat hyvin niiden alkuperäiseen tarkoitukseen. Niistä saadaan kartoitettua oleelliset prosessit ja niitä voidaan käyttää työkaluna yrityksen toiminnan parantamisessa. Yritykselle annettiin käyttöön työn aikana luotujen kaavioiden muokattavissa olevat versiot, jotta yritys voi jatkaa toimintansa kehittämistä sujuvasti ja ylläpitää luotuja kaavioita mahdollisten prosessimuutosten myötä.
Työn alkuun kartoitettiin tietoperustaa prosessien mallinnusprosessista ja mitä siinä tulee ottaa huomioon. Mallinnusprosessista ja sen etenemisestä etsittiin tietoa kirjallisuudesta eri lähteistä. Ensin keskityttiin syihin, miksi mallinnusprosessi on yritykselle tärkeää ja mitä siitä voidaan saada, jonka jälkeen keskityttiin itse mallinnukseen ja sen toteutukseen. Tarkastelussa otettiin huomioon yrityksen ennalta määräämä mallinnusmenetelmä ja siihen käytettävä sovellus. Mallinnuksesta löytyi kattavia ohjeita, jotka mahdollistivat kirjallisuudesta löytyvän teoreettisen tiedon soveltamisen käytäntöön.
Lopputuloksena saatiin aikaan yhteensä seitsemän prosessikaaviota, joista yksi kuvastaa virvoitusjuomaosaston kokoprosessia ja kuusi osaprosesseja. Mallinnuksessa toteutetut kaaviot soveltuvat hyvin niiden alkuperäiseen tarkoitukseen. Niistä saadaan kartoitettua oleelliset prosessit ja niitä voidaan käyttää työkaluna yrityksen toiminnan parantamisessa. Yritykselle annettiin käyttöön työn aikana luotujen kaavioiden muokattavissa olevat versiot, jotta yritys voi jatkaa toimintansa kehittämistä sujuvasti ja ylläpitää luotuja kaavioita mahdollisten prosessimuutosten myötä.