Aivohalvauspotilaiden vajaaravitsemus sairaalassa, integratiivinen kirjallisuuskatsaus
Jerkkola, Susanna (2024)
Jerkkola, Susanna
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024100326044
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024100326044
Tiivistelmä
Vajaaravitsemus aiheuttaa Suomen terveydenhuollolle vuodessa yli 600 miljoonan euron kustannukset. Sairaalahoidon aikainen vajaaravitsemus lisää potilaiden hoitoisuutta, pidentää sairaalajaksoja sekä lisää pysyvän laitoshoidon riskiä. Vajaaravitsemukseen liittyy myös kuolleisuuden lisääntymistä sekä akuuteissa että kroonisissa sairauksissa. Potilaan kuntoutumista edistää hyvä ravitsemus. Kustannuksia on mahdollista vähentää varhaisella vajaaravitsemuksen riskin tunnistamisella ja tehostetulla ravitsemuksella.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata tutkimuskirjallisuuden avulla, millaisia vajaaravitsemuksen syitä esiintyy sairaalahoidossa olevilla aivohalvauspotilailla. Työn tavoitteena oli lisätä tietoa ja ymmärrystä aivohalvauspotilaiden ravitsemustarpeista sekä kehittää potilaiden ravitsemushoitoa neurologisella ja ortopedisellä kuntoutusosastolla (Noku) osana potilaiden kokonaisvaltaista ja moniammatillista kuntouttamista.
Opinnäytetyö tehtiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aluksi asetettiin tutkimuskysymys, jonka ohjaamana haettiin tutkimuksen aineisto. Aineiston laatu arvioitiin ja analysoitiin, minkä jälkeen tulokset raportoitiin. Aineiston haut tehtiin Medic-, PubMed- ja CINAHL- tietokannoista. Katsaukseen otettiin 13 tutkimusta vuosilta 2018–2023.
Tutkimusaineistosta havaittiin useita aivohalvauspotilaan vajaaravitsemusta lisääviä tai siihen johtavia tekijöitä. Ne luokiteltiin potilaan hoitoon liittyviin tekijöihin sekä potilaan tilaan liittyviin tekijöihin. Potilaan hoitoon liittyvät tekijät olivat potilaan saamaan ravitsemushoitoon liittyvät puutteet sekä vajaaravitsemuksen tunnistamisen puute. Potilaan tilaan liittyvät ravitsemusta heikentävät tekijät liittyivät neurologiseen sairauteen ja sen aiheuttamiin häiriöihin, oheissairauksiin sekä fyysisen aktiivisuuden heikentymiseen.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää aivohalvauspotilaiden ravitsemuksen arvioinnissa, kliinisessä hoitotyössä sekä hoitohenkilökunnan koulutuksessa.
Asiasanat: aliravitsemus, ravitsemushäiriöt, aivohalvaus, potilaat Malnutrition costs the Finnish healthcare system more than €600 million a year. Malnutrition during hospitalisation increases the number of patients who have to be treated, prolongs hospital stays and increases the risk of permanent institutionalisation. Malnutrition is also associated with increased mortality from both acute and chronic diseases. Good nutrition contributes to patient rehabilitation. Costs can be reduced through early risk identification and improved nutrition.
The aim of this thesis was to describe, through the research literature, the causes of malnutrition in hospitalised stroke patients. The aim of the thesis was to increase knowledge and understanding of the nutritional needs of stroke patients and to develop nutritional care of patients in the neurological and orthopedic rehabilitation unit (Noku) as part of holistic and multidisciplinary rehabilitation of patients.
The thesis was conducted as an integrative literature review. First, a research question was set, which guided the search for research material. The quality of the data was assessed and analysed, after which the results were reported. Data searches were conducted in the Medic, PubMed and CINAHL databases. Thirteen studies from 2018 to 2023 were included in the review.
Several factors contributing to or leading to malnutrition in stroke patients were identified in the study data. They were categorised into factors related to patient care and factors related to the patient's condition. Factors related to patient care were the lack of nutritional care received by the patient and the lack of recognition of malnutrition. Factors related to the patient's condition that impaired nutrition were related to the neurological disease and its associated disorders, comorbidities and reduced physical activity.
The results of this thesis can be used in the assessment of nutrition in stroke patients, in clinical nursing and in the training of nursing staff.
Keywords: malnutrition, nutritional disorders, stroke, patients
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata tutkimuskirjallisuuden avulla, millaisia vajaaravitsemuksen syitä esiintyy sairaalahoidossa olevilla aivohalvauspotilailla. Työn tavoitteena oli lisätä tietoa ja ymmärrystä aivohalvauspotilaiden ravitsemustarpeista sekä kehittää potilaiden ravitsemushoitoa neurologisella ja ortopedisellä kuntoutusosastolla (Noku) osana potilaiden kokonaisvaltaista ja moniammatillista kuntouttamista.
Opinnäytetyö tehtiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aluksi asetettiin tutkimuskysymys, jonka ohjaamana haettiin tutkimuksen aineisto. Aineiston laatu arvioitiin ja analysoitiin, minkä jälkeen tulokset raportoitiin. Aineiston haut tehtiin Medic-, PubMed- ja CINAHL- tietokannoista. Katsaukseen otettiin 13 tutkimusta vuosilta 2018–2023.
Tutkimusaineistosta havaittiin useita aivohalvauspotilaan vajaaravitsemusta lisääviä tai siihen johtavia tekijöitä. Ne luokiteltiin potilaan hoitoon liittyviin tekijöihin sekä potilaan tilaan liittyviin tekijöihin. Potilaan hoitoon liittyvät tekijät olivat potilaan saamaan ravitsemushoitoon liittyvät puutteet sekä vajaaravitsemuksen tunnistamisen puute. Potilaan tilaan liittyvät ravitsemusta heikentävät tekijät liittyivät neurologiseen sairauteen ja sen aiheuttamiin häiriöihin, oheissairauksiin sekä fyysisen aktiivisuuden heikentymiseen.
Opinnäytetyön tuloksia voidaan hyödyntää aivohalvauspotilaiden ravitsemuksen arvioinnissa, kliinisessä hoitotyössä sekä hoitohenkilökunnan koulutuksessa.
Asiasanat: aliravitsemus, ravitsemushäiriöt, aivohalvaus, potilaat
The aim of this thesis was to describe, through the research literature, the causes of malnutrition in hospitalised stroke patients. The aim of the thesis was to increase knowledge and understanding of the nutritional needs of stroke patients and to develop nutritional care of patients in the neurological and orthopedic rehabilitation unit (Noku) as part of holistic and multidisciplinary rehabilitation of patients.
The thesis was conducted as an integrative literature review. First, a research question was set, which guided the search for research material. The quality of the data was assessed and analysed, after which the results were reported. Data searches were conducted in the Medic, PubMed and CINAHL databases. Thirteen studies from 2018 to 2023 were included in the review.
Several factors contributing to or leading to malnutrition in stroke patients were identified in the study data. They were categorised into factors related to patient care and factors related to the patient's condition. Factors related to patient care were the lack of nutritional care received by the patient and the lack of recognition of malnutrition. Factors related to the patient's condition that impaired nutrition were related to the neurological disease and its associated disorders, comorbidities and reduced physical activity.
The results of this thesis can be used in the assessment of nutrition in stroke patients, in clinical nursing and in the training of nursing staff.
Keywords: malnutrition, nutritional disorders, stroke, patients