Herkkuja muistille – Muistiterveellinen ravitsemus
Iiskola, Helena; Lehtinen, Maiju (2024)
Iiskola, Helena
Lehtinen, Maiju
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024101626491
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024101626491
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli laatia ravitsemussuosituksia mukaileva ja tutkittuun tietoon perustuva Herkkuja muistille -vihkonen Uudenmaan Muistiluotsin asiakkaiden ja työntekijöiden käyttöön sekä lisätä tietoutta ravitsemuksen merkityksestä muistiterveyteen. Tavoitteena oli vihkosen avulla edistää muistiystävällistä ruokavaliota, vahvistaa tietämystä muistiystävällisestä ravitsemuksesta ja sen merkityksestä, synnyttää pohdintaa ja luoda keskustelua sekä antaa ajatus siitä, että pienetkin muutokset ja edistykset ravitsemuksessa ovat tärkeitä. Vihkosessa käsitellään ravitsemuksen pääelementtejä; kasviksia, hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja tutkitun tiedon ja ravitsemussuositusten pohjalta sekä kerrotaan vinkkejä muistiterveyttä vaaliviin parempiin valintoihin.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys pohjautuu uusimpiin ravitsemussuosituksiin, joista merkittävimpinä ovat Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023, Ikääntyneiden ruokasuositus 2020, Ravintohoitosuositus 2023 sekä Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Terveellistä ja muistiystävällistä ravitsemusta on tutkittu huomattavan paljon, joista FINGER-tutkimus, FinRavinto 2017 -tutkimus ja Terve Suomi -tutkimus ovat keskeisiä lähteitä. Kansainvälisestä tutkimuksesta on käytetty Välimeren ruokavalioon liittyvää PREDIMED-tutkimusta.
Herkkuja muistille -vihkosen kokoaminen kulki rinnakkain opinnäytetyön teoreettisen tiedon keräämisen kanssa. Vihkosen teossa panostettiin myös visuaaliseen ilmeeseen yhdessä kuvittajan kanssa. Vihkonen toteutettiin sähköisessä muodossa, jolloin se on mahdollista tulostaa toimeksiantajan eri toimintayksiköissä asiakkaiden saataville.
Herkkuja muistille -vihkonen esiteltiin toimeksiantajan Muistikahvila-tilaisuudessa, johon osallistui 25 henkilöä. Osallistujilta kerättiin palautetta vihkosesta Webropol-kyselyn avulla, jonka kysymykset oli laadittu opinnäytetyön tavoitteisiin perustuen. Kyselyyn vastasi 20 osallistujaa. Yhteensä 75 % vastaajista koki, että vihkonen motivoi lisäämään terveellisempiä vaihtoehtoja omaan ruokavalioonsa. Palautteen perusteella kävi ilmi, että vihkosen avulla on mahdollista edistää muistiystävällistä ruokavaliota, joten toimeksiantaja sai hyödyllistä materiaalia käyttöönsä toimintansa tueksi muistiterveyden edistämisessä. The purpose of the thesis was to create a booklet called Treats for Memory based on nutrition recommendations for the use of customers and employees of the Uudenmaan Muistiluotsi and to increase awareness of the importance of nutrition for memory health. The objective of the thesis was to promote a memory-friendly diet, strengthen knowledge of memory-friendly nutrition and its importance, generate reflection and discussion, and give the idea that even small changes and improvements in nutrition are important. The booklet discusses the main elements of nutrition; vegetables, carbohydrates, proteins and fats based on researched information and nutrition recommendations and gives tips for better choices that foster memory health.
The theoretical framework of the thesis is based on the latest nutrition recommendations, the most significant of which are the Nordic Nutrition Recommendations 2023, Vitality in later years: food recommendation for older adults 2020, Guidelines for nutritional care 2023 and The National Nutrition recommendations 2014. Healthy and memory-friendly nutrition has been studied significantly, of which the FINGER study, the FinRavinto 2017 study and the Healthy Finland study are key sources. The PREDIMED study on the Mediterranean diet has been used as an international source for this thesis.
The compilation of the Treats for Memory booklet went hand in hand with the collection of theoretical knowledge for the thesis. The booklet focused on the visual appearance together with the illustrator. The booklet was implemented in an electronic format, which makes it possible to print it out to customers in different operating units of the client.
The Treats for Memory booklet was presented at the Memory Café event organized by the commissioner, which was attended by 25 people. Feedback on the booklet was collected from the participants using a Webropol survey. The questions were based on the objectives of the thesis. The survey was answered by 20 participants. In total, 75% of the respondents thought that the booklet motivated them to add healthier alternatives to their diet. Based on the feedback, it turned out that it is possible to promote a memory-friendly diet with the help of the booklet, so the commissioner was provided with a useful material to support their activities in promoting memory health.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys pohjautuu uusimpiin ravitsemussuosituksiin, joista merkittävimpinä ovat Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023, Ikääntyneiden ruokasuositus 2020, Ravintohoitosuositus 2023 sekä Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Terveellistä ja muistiystävällistä ravitsemusta on tutkittu huomattavan paljon, joista FINGER-tutkimus, FinRavinto 2017 -tutkimus ja Terve Suomi -tutkimus ovat keskeisiä lähteitä. Kansainvälisestä tutkimuksesta on käytetty Välimeren ruokavalioon liittyvää PREDIMED-tutkimusta.
Herkkuja muistille -vihkosen kokoaminen kulki rinnakkain opinnäytetyön teoreettisen tiedon keräämisen kanssa. Vihkosen teossa panostettiin myös visuaaliseen ilmeeseen yhdessä kuvittajan kanssa. Vihkonen toteutettiin sähköisessä muodossa, jolloin se on mahdollista tulostaa toimeksiantajan eri toimintayksiköissä asiakkaiden saataville.
Herkkuja muistille -vihkonen esiteltiin toimeksiantajan Muistikahvila-tilaisuudessa, johon osallistui 25 henkilöä. Osallistujilta kerättiin palautetta vihkosesta Webropol-kyselyn avulla, jonka kysymykset oli laadittu opinnäytetyön tavoitteisiin perustuen. Kyselyyn vastasi 20 osallistujaa. Yhteensä 75 % vastaajista koki, että vihkonen motivoi lisäämään terveellisempiä vaihtoehtoja omaan ruokavalioonsa. Palautteen perusteella kävi ilmi, että vihkosen avulla on mahdollista edistää muistiystävällistä ruokavaliota, joten toimeksiantaja sai hyödyllistä materiaalia käyttöönsä toimintansa tueksi muistiterveyden edistämisessä.
The theoretical framework of the thesis is based on the latest nutrition recommendations, the most significant of which are the Nordic Nutrition Recommendations 2023, Vitality in later years: food recommendation for older adults 2020, Guidelines for nutritional care 2023 and The National Nutrition recommendations 2014. Healthy and memory-friendly nutrition has been studied significantly, of which the FINGER study, the FinRavinto 2017 study and the Healthy Finland study are key sources. The PREDIMED study on the Mediterranean diet has been used as an international source for this thesis.
The compilation of the Treats for Memory booklet went hand in hand with the collection of theoretical knowledge for the thesis. The booklet focused on the visual appearance together with the illustrator. The booklet was implemented in an electronic format, which makes it possible to print it out to customers in different operating units of the client.
The Treats for Memory booklet was presented at the Memory Café event organized by the commissioner, which was attended by 25 people. Feedback on the booklet was collected from the participants using a Webropol survey. The questions were based on the objectives of the thesis. The survey was answered by 20 participants. In total, 75% of the respondents thought that the booklet motivated them to add healthier alternatives to their diet. Based on the feedback, it turned out that it is possible to promote a memory-friendly diet with the help of the booklet, so the commissioner was provided with a useful material to support their activities in promoting memory health.