Keittiötoiminnan kannattavuuden selvitys ja muutos vaihtoehdot kannattavuuden parantamiseksi
Salminen, Pauli (2024)
Salminen, Pauli
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024102226647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024102226647
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli löytää kaksi keskenään vertailtavaa muutosvaihtoehtoa toimeksiantaja yritykselle, Kateria Oy:lle eli Keuruun Ateria- ja tukipalvelu Oy:lle. Tutkimus oli tarkoitettu Multialla sijaitsevalle Poukaman keskuskeittiölle. Muutosvaihtoehtojen tarpeen taustalla olivat kohteen esihenkilön eläköityminen, supistuneet asiakas määrät sekä henkilöstön saatavuuden haasteet. Tutkimus toteutettiin observoinnin sekä asiantuntija- ja teemahaastatteluiden avulla. Teoriaosuudessa käsiteltiin muutosjohtamista, talouden tunnuslukuja sekä käytettyjä tutkimusmenetelmiä. Teoriaviitekehys pohjautui tutkimuksen kannalta olennaisimpiin teemoihin, kuten muutoksen luonteeseen, tapaustutkimukseen ja erilaisten haastatteluiden merkitykselle tutkimuksessa.
Tutkimuksellisessa vaiheessa kartoitettiin muutoksen tarpeellisuutta sekä henkilöstön ajatuksia. Asiantuntijahaastattelut pidettiin toimitusjohtajalle sekä Poukaman palveluvastaavalle. Teemahaastattelu oli suunnattu Poukaman keittiön henkilöstölle. Haastatteluissa esiin tulleet asiat antoivat rungon tutkimukselle sekä nostivat esiin suurimmat ongelmat. Haastatteluiden ja tutkimuksen tuloksien pohjalta koostettiin kaksi erilaista prosessikaaviota kuvaamaan suunniteltuja muutosvaihtoehtoja.
Muutosvaihtoehtojen keskiöön nousivat kiinteistön suuret käyttökustannukset, esihenkilön eläköitymisen jälkeen tapahtuvat muutokset sekä palveluasumisen asiakkaiden viikonlopun ruokailut. Esihenkilön työtehtävät suorittavat jatkossa Keuruun keskuskeittiön hallinto- ja esihenkilötiimi. Molemmissa vaihtoehdoissa esitetty ratkaisu tuottaa suuren vuotuisen säästön. Viikonlopun ruokapalveluiden tuottaminen on ratkaistu kylmävalmistuksella. Suurien käyttökustannuksien vuoksi vaihtoehdoissa esitetään toimipisteen alasajoa ja palveluiden tuottamista pääasiassa Keuruun keskuskeittiöltä.
Tutkimuksellisessa vaiheessa kartoitettiin muutoksen tarpeellisuutta sekä henkilöstön ajatuksia. Asiantuntijahaastattelut pidettiin toimitusjohtajalle sekä Poukaman palveluvastaavalle. Teemahaastattelu oli suunnattu Poukaman keittiön henkilöstölle. Haastatteluissa esiin tulleet asiat antoivat rungon tutkimukselle sekä nostivat esiin suurimmat ongelmat. Haastatteluiden ja tutkimuksen tuloksien pohjalta koostettiin kaksi erilaista prosessikaaviota kuvaamaan suunniteltuja muutosvaihtoehtoja.
Muutosvaihtoehtojen keskiöön nousivat kiinteistön suuret käyttökustannukset, esihenkilön eläköitymisen jälkeen tapahtuvat muutokset sekä palveluasumisen asiakkaiden viikonlopun ruokailut. Esihenkilön työtehtävät suorittavat jatkossa Keuruun keskuskeittiön hallinto- ja esihenkilötiimi. Molemmissa vaihtoehdoissa esitetty ratkaisu tuottaa suuren vuotuisen säästön. Viikonlopun ruokapalveluiden tuottaminen on ratkaistu kylmävalmistuksella. Suurien käyttökustannuksien vuoksi vaihtoehdoissa esitetään toimipisteen alasajoa ja palveluiden tuottamista pääasiassa Keuruun keskuskeittiöltä.