Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Pikaopas erityisruokavalioista tarjoiluhenkilökunnalle

Ahola, Nelli (2024)

 
Avaa tiedosto
Ahola_Nelli.pdf (1.720Mt)
Lataukset: 


Ahola, Nelli
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110427305
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö on toiminnallinen työ, jossa lopputuotoksena on fyysinen pikaopas erityisruokavalioista ravintoloiden tarjoiluhenkilökunnalle. Tarjoiluhenkilökunnalla on usein kiire ja tietoa erityisruokavalioista voi olla haastavaa etsiä samalla kun palvellaan asiakkaita. Tähän ongelmaan haluttiin tässä opinnäytetyössä vastata kehittämällä opas erityisruokavalioista. Tavoitteena on auttaa tarjoiluhenkilökuntaa tuntemaan yleisimmät erityisruokavaliot ja tarjoamaan asianmukaisia vaihtoehtoja asiakkaille.

Tuotos on kokoa A4 ja kaksi sivua pitkä. Ensimmäiselle sivulle suunniteltiin yleistä ohjeistusta erityisruokavaliota noudattavan kohtaamiseen sekä valittujen erityisruokavalioiden esittelyä. Toiselle sivulle suunniteltiin taulukkoa, josta löytyisi erityisruokavalioissa vältettäviä ruoka-aineita ja niille vaihtoehtoja. Nämä suunnitelmat toteutuivat lopputuotoksessa.

Koska tarkoituksena oli tuottaa tiivis tietopaketti, valittiin työhön vain kahdeksan yleisintä erityisruokavaliota. Työstä rajattiin pois kaikki kasvisruokavaliot, ruoka-aineyliherkkyydet sekä kaikki ruoka-aineet, jotka eivät kuulu EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan ravintoloissa ilmoitettaviksi yliherkkyyksiä aiheuttaviksi ruoka-aineiksi. Lisäksi rajattiin pois ohjeistus keittiöhenkilökunnalle ja ruoanvalmistukseen.

Työhön valitut kahdeksan erityisruokavaliota olivat laktoosi-intoleranssi, keliakia ja ärtyvän suolen oireyhtymä sekä maito-, vilja-, palkokasvi-, kanamuna-, kala- ja äyriäisallergiat. Työssä perehdyttiin näihin erityisruokavalioihin ja niiden yleisyyteen sekä niiden mahdollisiin hoitoihin ja aiheuttajiin eri verkkosivuja hyödyntäen. Pääasiallisina lähteinä toimivat Allergia-, iho- ja astmaliiton, Keliakialiiton, Duodecim Terveyskirjaston ja Ruokaviraston internetsivut. Ruoka-aineiden korvattavuuksien lähteinä käytettiin myös artikkeleita ja blogikirjoituksia.

Kerätystä aineistosta koostettiin lopputuotos valiten jokaisesta erityisruokavaliosta tärkeimmiksi koetut tiedot. Koostettiin myös lista valituissa erityisruokavalioissa vältettävistä ruoka-aineista sekä niitä mahdollisesti korvaavista ruoka-aineista. Osa työhön valituista erityisruokavalioista päätettiin jättää lopputuotoksesta osittain tai kokonaan pois. Tuotoksen tekstin kokoamisessa käytettiin Word-tekstinkäsittelyohjelmaa ja visuaalisen ilmeen luomisessa ja loppuviimeistelyssä graafisen suunnittelun verkkotyökalua Canvaa.

Työssä on lopuksi pohdittu lopputuotoksen onnistumista sekä sen hyödynnettävyyttä ja jatkokehittämismahdollisuuksia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste