Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ravintola-alan henkilöstön suhtautuminen muuttuviin ruokasuosituksiin

Saarivirta, Sofia (2024)

Avaa tiedosto
Saarivirta_Sofia.pdf (640.0Kt)
Lataukset: 


Saarivirta, Sofia
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024110727579
Tiivistelmä
Tutkimusidean taustalla oli uusien pohjoismaisten ravitsemussuositusten julkaiseminen kesällä 2023, mikä herätti keskustelua lihan kulutuksesta ja ravitsemustottumuksista. Nämä suositukset korostavat ekologisuutta ja vastuullisuutta ruokavalinnoissa, ja niiden pohjalta laaditaan suomalaiset ravitsemussuositukset vuonna 2024. Tämä kehitys herätti kiinnostukseni selvittää, millaisia näkemyksiä ja asenteita ravintola-alan ammattilaisilla on näistä suosituksista.

Työn tavoitteena oli selvittää ravintola-alan henkilöstön suhtautuminen muuttuviin ruokasuosituksiin. Pääongelman selvittämiseksi tutkimuksessa tarkoituksena oli löytää vastaukset kolmeen keskeiseen tutkimuskysymykseen: Kuinka tietoisia ravintola-alan ammattilaiset ovat uusista pohjoismaisista ravitsemussuosituksista? Millaisia haasteita ja mahdollisuuksia ravintola-alan henkilöstö kohtaa pohjoismaisia ravitsemussuosituksia soveltaessaan? Miten ravintoloissa asiakkaiden oletetaan reagoiva uusien ravitsemussuosituksien seurauksena? Tutkimus rajattiin koskemaan lounasravintoloita, koska niissä todennäköisimmin noudatetaan erilaisia ravitsemussuosituksia ja niillä on merkittävä rooli kuluttajien päivittäisissä ruokavalinnoissa.

Tietoperustassa käsitellään uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia sekä ravitsemussuosituksia yleisesti. Työn rajautuessa vain lounasravintoloihin käsitellään tietoperustassa myös työaikaista ruokailua ja lounasruokailua Suomessa.
Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena ja tehtiin teemahaastatteluiden avulla. Haastattelut kestivät 45–60 minuuttia. Työssä haastateltiin viittä pääkaupunkiseudulla toimivaa ravintola-alan yritystä, mikä rajasi pois julkisen sektorin. Prosessi käynnistyi joulukuussa 2023, jolloin aloin suunnitella tutkimuksen toteutusta. Tietoperustan kirjoittaminen ja itse tutkimuksen tekeminen alkoivat keväällä 2024, ja työ viimeisteltiin syksyllä 2024.

Tulokset osoittavat, että ravintola-alan ammattilaisten tietoisuus uusista ravitsemussuosituksista vaihtelee, ja niiden soveltamiseen liittyy sekä haasteita että mahdollisuuksia. Vastuullisuuden ja kestävyyden korostaminen vaatii muutoksia, erityisesti pieniltä ravintoloilta, mutta samalla suositukset tarjoavat mahdollisuuksia kehittää uusia reseptejä ja houkutella ympäristötietoisia asiakkaita. Ravintoloiden menestys riippuu niiden kyvystä sopeutua asiakkaidensa tarpeisiin ja odotuksiin, tasapainotellen laadun ja kustannusten välillä.

Jatkotutkimusideana on selvittää, miten maantieteellinen sijainti ja koulutus vaikuttavat ravintola-alan ammattilaisten tietoisuuteen uusista ravitsemussuosituksista ja suositusten hyödyntämiseen.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste