Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työhyvinvointi Suomen pikaruokaravintoloissa

Hietikko, Netta; Hakanen, Heidi (2024)

 
Avaa tiedosto
Hakanen_Hietikko.pdf (878.1Kt)
Lataukset: 


Hietikko, Netta
Hakanen, Heidi
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024111328068
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkitaan yleisellä tasolla Suomen pikaruokaravintoloiden työolosuhteita sekä työntekijöiden työhyvinvointiin vaikuttavia asioita. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää tekijät, jotka vaikuttavat negatiivisesti ja positiivisesti työntekijöiden hyvinvointiin. Tutkimustulosten perusteella nostetaan esiin merkittävimmät kehityskohteet. Kehityskohteisiin etsitään ratkaisuja, joiden avulla pikaruokaravintoloiden työolosuhteita voidaan parantaa.

Kyselytutkimuksella selvitettiin työntekijöiden kokemuksia pikaruoka-alalla työskentelystä ja etsittiin kuormittavia ja työvointia tukevia tekijöitä. Avoimilla kysymyksillä selvitettiin työntekijöiden omia työkokemuksia. Kyselyyn vastasi 626 henkilöä, joista valtaosa oli nuoria. Tutkimusta jatkettiin kahden pikaruokaravintolassa työskennelleen haastatteluilla, joilla syvennettiin kyselyn tulosten ongelmakohtia ja saatiin parannusehdotuksia työolosuhteisiin.

Tutkimuksen mukaan pikaruokaravintoloiden työolosuhteet ovat keskinkertaiset, ja suurimmat työhyvinvointiin vaikuttavat ongelmat koskevat taukojen pitämistä, työn hektisyyttä, esihenkilötyötä, liian suurta työkuormaa sekä turvattomia asiakaskohtaamisia. Työhyvinvointia tukevat erityisesti työkaverit sekä hyvä yhteishenki työpaikalla. Ongelmakohtien esiin tuominen oli työntekijöiden mielestä haastavaa. Työntekijät myös kokivat, että ongelmakohtiin ei puututtu tai puututtiin vain osittain.

Iso osa pikaruokaravintoloissa työskentelevistä on nuoria henkilöitä. Pikaruokaravintoloissa tulisi kiinnittää enemmän huomiota riittävään tauotukseen sekä työntekijöiden jaksamiseen. Työntekijät kokivat, että työkuorma oli usein liian suuri työntekijöiden vähäisen määrän vuoksi. Myös työntekijöiden turvallisuuteen liittyviä asioita tulisi parantaa esimerkiksi perehdyttämällä työntekijöitä toimimaan oikein, kun asiakaskohtaamista ei koe turvalliseksi. Esihenkilöiden kouluttamisessa tulisi ottaa käytännön asioiden lisäksi huomioon myös johtamisen taidot.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste