Haaga-Helia amk:n Majoitus- ravintola- ja matkailuliiketoiminnan opiskelijoiden näkemyksiä: Alan vetovoimaisuus, työhön sitoutuminen ja omia urahaaveita
Havaste, Emily (2024)
Havaste, Emily
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112028965
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112028965
Tiivistelmä
Tämän tutkimustyyppisen opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Haaga-Helian amk:n 1. vuoden opiskelijoiden näkemyksiä alan vetovoimaisuuteen, työhön sitoutumiseen ja omiin urahaaveisiin liittyen. Opinnäytetyön tarkoitus on antaa Haaga-Helialle sekä muille majoitus- ravintola- ja matkailualan toimijoille tietoa 1. vuoden opiskelijoiden näkemyksiä alasta nyt ja tulevaisuudessa, jotta alan houkuttelevuutta voitaisiin suunnitella ja kehittää yhä eteenpäin uusi sukupolvi mielessä pitäen. Työ on rajattu 1. vuoden majoitus- ravintola- ja matkailuliiketoiminnan opiskelijoihin.
Tietoperustassa pohditaan majoitus- ravintola- ja matkailualan vetovoimaisuuteen liittyviä tekijöitä nykypäivänä sekä myös tulevaisuuden näkymät huomioiden. Vetovoimaisissa eli houkuttelevissa yrityksissä yhteisenä tunnuspiirteenä on usein nähty sitoutuneet työntekijät, jotka nauttivat työstään ja voivat hyvin työpaikalla. Tämän hetken opiskelijat ovat usein Z-sukupolven edustajia. Monet heistä ovat myös työuransa alussa, ja heillä on omat näkemykset ja vaatimukset työhön sitoutumisen ja uranrakentamisen kannalta.
Tutkimusosuus toteutettiin 29.10.2024 Haaga-Helian Haagan kampuksella laadullisena tutkimuksena, ryhmäkeskustelun muodossa. Ryhmäkeskustelu tehtiin teemahaastatteluna, jossa osallistujat saivat keskustella keskenään keskustelussa esiintyvistä teemoista. Ryhmäkeskusteluun osallistui 4 opiskelijaa. Ryhmäkeskustelu nauhoitettiin ja litteroitiin. Sen jälkeen litterointi purettiin tiiviimpään osaan teemakortistoiksi, jossa tuli ilmi keskeinen aineisto kunkin teeman kannalta.
Tutkimustuloksissa kävi ilmi paljon samoja asioita kuin aikaisemmissa tutkimuksissa: Opiskelijoilla ei ole vielä tarkkaa toimintasuunnitelmaa oman uran rakentamiseen, mutta majoitus- ravintola- ja matkailualalle oli lähdetty suuntautuminen mielessä sekä omat urahaaveet mielessä pitäen. Omasta työelämästä ja urankehityksestä tulevaisuuden kannalta ei oltu huolissaan, sillä nopeasti digitalisoituvan maailman ei silti uskottu korvaavan majoitus- ravintola- ja matkailualalle ominaiseksi koettua ihmisläheisyyttä ja asiakaspalvelua. Myös työn houkuttelevuuteen ja siihen sitoutumiseen liittyen teemat myötäilivät jonkin verran tietoperustaa ja tutkimuksia: Varsinkin positiivinen työyhteisö ja työstä kiinnostavuus nähtiin näissä molemmissa tärkeiksi ominaisuuksiksi.
Tämän pohjalta voisi päätellä, että opiskelijoita kiinnostaa työpaikoissa mahdollisuus työstä nauttimiseen ja hyvän työyhteisön tuoma motivaatio ja ilo tehdä parhaansa töissä. He kulkevat työelämässä päivä päivältä eteenpäin ilman liikaa suunnittelua, kuitenkin tulevaisuuden mahdollisuuksia mielenkiinnolla odottaen.
Tietoperustassa pohditaan majoitus- ravintola- ja matkailualan vetovoimaisuuteen liittyviä tekijöitä nykypäivänä sekä myös tulevaisuuden näkymät huomioiden. Vetovoimaisissa eli houkuttelevissa yrityksissä yhteisenä tunnuspiirteenä on usein nähty sitoutuneet työntekijät, jotka nauttivat työstään ja voivat hyvin työpaikalla. Tämän hetken opiskelijat ovat usein Z-sukupolven edustajia. Monet heistä ovat myös työuransa alussa, ja heillä on omat näkemykset ja vaatimukset työhön sitoutumisen ja uranrakentamisen kannalta.
Tutkimusosuus toteutettiin 29.10.2024 Haaga-Helian Haagan kampuksella laadullisena tutkimuksena, ryhmäkeskustelun muodossa. Ryhmäkeskustelu tehtiin teemahaastatteluna, jossa osallistujat saivat keskustella keskenään keskustelussa esiintyvistä teemoista. Ryhmäkeskusteluun osallistui 4 opiskelijaa. Ryhmäkeskustelu nauhoitettiin ja litteroitiin. Sen jälkeen litterointi purettiin tiiviimpään osaan teemakortistoiksi, jossa tuli ilmi keskeinen aineisto kunkin teeman kannalta.
Tutkimustuloksissa kävi ilmi paljon samoja asioita kuin aikaisemmissa tutkimuksissa: Opiskelijoilla ei ole vielä tarkkaa toimintasuunnitelmaa oman uran rakentamiseen, mutta majoitus- ravintola- ja matkailualalle oli lähdetty suuntautuminen mielessä sekä omat urahaaveet mielessä pitäen. Omasta työelämästä ja urankehityksestä tulevaisuuden kannalta ei oltu huolissaan, sillä nopeasti digitalisoituvan maailman ei silti uskottu korvaavan majoitus- ravintola- ja matkailualalle ominaiseksi koettua ihmisläheisyyttä ja asiakaspalvelua. Myös työn houkuttelevuuteen ja siihen sitoutumiseen liittyen teemat myötäilivät jonkin verran tietoperustaa ja tutkimuksia: Varsinkin positiivinen työyhteisö ja työstä kiinnostavuus nähtiin näissä molemmissa tärkeiksi ominaisuuksiksi.
Tämän pohjalta voisi päätellä, että opiskelijoita kiinnostaa työpaikoissa mahdollisuus työstä nauttimiseen ja hyvän työyhteisön tuoma motivaatio ja ilo tehdä parhaansa töissä. He kulkevat työelämässä päivä päivältä eteenpäin ilman liikaa suunnittelua, kuitenkin tulevaisuuden mahdollisuuksia mielenkiinnolla odottaen.