Seksuaalisen häirinnän ilmoittamiskynnyksen madaltaminen ravintola-alalla : esihenkilötyön näkökulmasta
Kärkkäinen, Sofia (2024)
Kärkkäinen, Sofia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112129117
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112129117
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten esihenkilö voi madaltaa seksuaalisen häirinnän ilmoittamiskynnystä ravintola-alan organisaatiossa. Aihe on ajankohtainen ja siitä on käyty julkista keskustelua.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin organisaatiokulttuurin, työilmapiirin ja esihenkilön johtamistaitojen vaikutuksia seksuaalisesta häirinnästä ilmoittamiseen. Lisäksi läpi käytiin työnantajaa ja esihenkilöä koskevaa lainsäädäntöä. Lopuksi käsiteltiin työpaikoilla tapahtuvan seksuaalisen häirinnän vaikutuksia ja yleisyyttä.
Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimuksen menetelmin. Aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta alle 35-vuotiasta ravintola-alan työntekijää. Tutkimusaineisto analysoitiin sisältöanalyysiä käyttämällä. Opinnäytetyöprosessi aloitettiin elokuussa 2024 ja saatiin päätökseen marraskuussa 2024.
Tutkimustuloksissa on osoitettu, että esihenkilö voi madaltaa ilmoittamiskynnystä luomalla turvallisen ja avoimen ilmapiirin sekä perehdyttämällä työntekijöitä seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen ja käsittelyyn. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin tarve kehittää selkeämpiä toimintamalleja ja viestintäkäytäntöjä organisaatioissa, jotta työntekijät voisivat tuntea olonsa turvalliseksi.
Opinnäytetyön tietoperustassa käsiteltiin organisaatiokulttuurin, työilmapiirin ja esihenkilön johtamistaitojen vaikutuksia seksuaalisesta häirinnästä ilmoittamiseen. Lisäksi läpi käytiin työnantajaa ja esihenkilöä koskevaa lainsäädäntöä. Lopuksi käsiteltiin työpaikoilla tapahtuvan seksuaalisen häirinnän vaikutuksia ja yleisyyttä.
Tutkimus toteutettiin laadullisen tutkimuksen menetelmin. Aineisto kerättiin haastattelemalla kuutta alle 35-vuotiasta ravintola-alan työntekijää. Tutkimusaineisto analysoitiin sisältöanalyysiä käyttämällä. Opinnäytetyöprosessi aloitettiin elokuussa 2024 ja saatiin päätökseen marraskuussa 2024.
Tutkimustuloksissa on osoitettu, että esihenkilö voi madaltaa ilmoittamiskynnystä luomalla turvallisen ja avoimen ilmapiirin sekä perehdyttämällä työntekijöitä seksuaalisen häirinnän tunnistamiseen ja käsittelyyn. Lisäksi tutkimuksessa tunnistettiin tarve kehittää selkeämpiä toimintamalleja ja viestintäkäytäntöjä organisaatioissa, jotta työntekijät voisivat tuntea olonsa turvalliseksi.