Viinikurssi ammattikouluun
Paloaho, Nelli (2024)
Paloaho, Nelli
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112229464
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112229464
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tarkoituksena oli suunnitella Vantaan ammattiopisto Varian ravintola- ja catering-alan tarjoilijaopiskelijoille viinien peruskurssi, joka sisältyisi à la carte tarjoilu -tutkinnon osaan. Viineistä on aiemmin opetettu lyhyesti osana tuote- ja alkoholitietoutta, mutta varsinaista viinikurssia ei ole ollut. Työn tavoitteena oli luoda selkeä, yksinkertainen, mutta kattava tietopaketti, joka syventää opiskelijoiden viinitietoutta ja luo erittäin hyvän pohjan tulevalle työuralle ja mahdollisiin jatko-opintoihin. Kurssi on tähdätty ammattikoulunsa aloittaneille nuorille, mutta se sopii esimerkiksi valinnaiseksi kurssiksi myös viineistä kiinnostuneille aikuisopiskelijoille. Kurssille olisi järkevää suunnitella tulevaisuudessa myös syventävä jatkokurssi.
Tietoperustassa käsitellään ravintola- ja catering-alan perustutkintoa, à la carte tarjoilu -tutkinnon osaa, opetussuunnitelmaa, opettamista ja oppimista, sekä niihin liittyviä lainsäädäntöjä. Koska tämän toiminnallisen opinnäytetyön tulos on kurssi, käydään tietoperustassa läpi myös oppimisen muotoilua, sekä kurssin suunnittelua. Viinikurssin sisältöä avataan myös aihe kerrallaan. Kurssiin sisältyy tietoa valko-, rosee-, puna- ja kuohuviinien valmistuksesta, viinin maistamisesta vaiheittain, tärkeimpien viinintuotantomaiden rypäleet ja viinityylit, sekä pikaoppaan ruoan ja viinin yhdistämiseen.
Viinikurssin tavoitteena on, että opiskelija tietää mitä viini on, kuinka sitä valmistetaan ja mitkä ovat tunnetuimmat viinin tuotantomaat ja niiden maiden käytetyimmät rypäleet. Opiskelija osaa myös perusteet viinin maistelusta ja niiden suosittelusta erilaisten ruokien kanssa.
Toiminnalliseen osaan on koottu opetettavan materiaalin PowerPoint diat, jotka on jaettu kuuteen opetuspäivään. Näistä löytyy myös kurssitavoitteet ja aikataulutus.
Tietoperustassa käsitellään ravintola- ja catering-alan perustutkintoa, à la carte tarjoilu -tutkinnon osaa, opetussuunnitelmaa, opettamista ja oppimista, sekä niihin liittyviä lainsäädäntöjä. Koska tämän toiminnallisen opinnäytetyön tulos on kurssi, käydään tietoperustassa läpi myös oppimisen muotoilua, sekä kurssin suunnittelua. Viinikurssin sisältöä avataan myös aihe kerrallaan. Kurssiin sisältyy tietoa valko-, rosee-, puna- ja kuohuviinien valmistuksesta, viinin maistamisesta vaiheittain, tärkeimpien viinintuotantomaiden rypäleet ja viinityylit, sekä pikaoppaan ruoan ja viinin yhdistämiseen.
Viinikurssin tavoitteena on, että opiskelija tietää mitä viini on, kuinka sitä valmistetaan ja mitkä ovat tunnetuimmat viinin tuotantomaat ja niiden maiden käytetyimmät rypäleet. Opiskelija osaa myös perusteet viinin maistelusta ja niiden suosittelusta erilaisten ruokien kanssa.
Toiminnalliseen osaan on koottu opetettavan materiaalin PowerPoint diat, jotka on jaettu kuuteen opetuspäivään. Näistä löytyy myös kurssitavoitteet ja aikataulutus.