Menusuunnittelu Nuuksion Taika elämysyritykselle
Tikkanen, Pablo (2024)
Tikkanen, Pablo
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112429647
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112429647
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli menusuunnittelu elämysyritykselle. Työn toiminnallinen osuus on viiden ruokalajin sesonkikohtaisen menuun kehittäminen toimeksiantajalle. Työn pääkriteereinä oli menun valmistus OFYR-grilliä käyttäen, luonnonantimien sisältäminen, sekä ruokailun elämyksellistäminen. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimii helsinkiläinen yritys Nuuksion Taika.
Opinnäytetyön tietoperusta avautuu kolmessa pääluvussa. Elämyksellisyydestä hyödynnettynä Pine & Gilmoren elämyksen elementtejä yhdessä Tarssasen elämyskolmion kanssa. Ruokamatkailu näkyy Hungry for Finlandin ja Visit Finlandin avulla. Eräkokkaus on työlle kriittinen aihe ja se käsitellään eri lähteiden avulla väitellen. Villiyrtit, luonto ja jokaisenoikeudet keskustellen Marttojen, Suomen ladun sekä ravintola- ja villiruokaosaajien kanssa. OFYR-grilli tuodaan esille uutena harvinaisempana ruuanlaitto kokonaisuutena.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää viiden ruokalajin menu, joka on taloudellinen, vastuullinen ja toteutuskelpoinen tulella lämmitettävällä OFYR-grillillä. Toiminnallisilla kehittämismenetelmillä ja tietoperustan tiedoilla selvitin millaisia mahdollisia haasteita menun suunnittelussa ja tuottamisessa on, miten elämyksellisyys huomioidaan kokonaisuudessa, ja miten vastuullisuus, asiakkaan osallistaminen ja sesongin raaka-aineet huomioidaan parhaiten.
Kehittämismenetelmä valintani keskittyi pääsääntöisesti vertailuanalyysin käyttöön. Keittämisvaiheen aikana kehitettiin annoksia menukokonaisuuteen, ratkaistiin miten osallistujat saadaan osallisiksi elämyksellisyyden avulla ruokailuun sekä pohdittiin mahdollisia sesonkikohtaisia raaka-aineita. Menun onnistuneisuutta pohdittiin omien havaintojen kautta menun harjoitusillallisella toimeksiantajan kanssa, sekä pienellä suullisella asiakaspalautteella yritysryhmälle 24.10.2024. Ratkaisut ja pohdinnat todistivat, että luonnonantimia sisältävä menun sesonki on harmillisen lyhyt, OFYR-grillauksen konsepti tuo omat haasteensa tilan riittävyyden ja ruuanvalmistuksen haasteet ulkoilmassa, sekä positiivisen vaikutuksen asiakkaan osallistamiseen ruoanlaitto kokonaisuudessa.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi onnistunut menu, jota toimeksiantaja voi käyttää haluamallaan tavalla. Menu avautuu liitteistä virallinen menukortin, annoskorttien, reseptien ja elämyksellisen tarinan avulla.
Opinnäytetyön tietoperusta avautuu kolmessa pääluvussa. Elämyksellisyydestä hyödynnettynä Pine & Gilmoren elämyksen elementtejä yhdessä Tarssasen elämyskolmion kanssa. Ruokamatkailu näkyy Hungry for Finlandin ja Visit Finlandin avulla. Eräkokkaus on työlle kriittinen aihe ja se käsitellään eri lähteiden avulla väitellen. Villiyrtit, luonto ja jokaisenoikeudet keskustellen Marttojen, Suomen ladun sekä ravintola- ja villiruokaosaajien kanssa. OFYR-grilli tuodaan esille uutena harvinaisempana ruuanlaitto kokonaisuutena.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää viiden ruokalajin menu, joka on taloudellinen, vastuullinen ja toteutuskelpoinen tulella lämmitettävällä OFYR-grillillä. Toiminnallisilla kehittämismenetelmillä ja tietoperustan tiedoilla selvitin millaisia mahdollisia haasteita menun suunnittelussa ja tuottamisessa on, miten elämyksellisyys huomioidaan kokonaisuudessa, ja miten vastuullisuus, asiakkaan osallistaminen ja sesongin raaka-aineet huomioidaan parhaiten.
Kehittämismenetelmä valintani keskittyi pääsääntöisesti vertailuanalyysin käyttöön. Keittämisvaiheen aikana kehitettiin annoksia menukokonaisuuteen, ratkaistiin miten osallistujat saadaan osallisiksi elämyksellisyyden avulla ruokailuun sekä pohdittiin mahdollisia sesonkikohtaisia raaka-aineita. Menun onnistuneisuutta pohdittiin omien havaintojen kautta menun harjoitusillallisella toimeksiantajan kanssa, sekä pienellä suullisella asiakaspalautteella yritysryhmälle 24.10.2024. Ratkaisut ja pohdinnat todistivat, että luonnonantimia sisältävä menun sesonki on harmillisen lyhyt, OFYR-grillauksen konsepti tuo omat haasteensa tilan riittävyyden ja ruuanvalmistuksen haasteet ulkoilmassa, sekä positiivisen vaikutuksen asiakkaan osallistamiseen ruoanlaitto kokonaisuudessa.
Opinnäytetyön tuotoksena syntyi onnistunut menu, jota toimeksiantaja voi käyttää haluamallaan tavalla. Menu avautuu liitteistä virallinen menukortin, annoskorttien, reseptien ja elämyksellisen tarinan avulla.
