Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Lapin ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
  • Näytä viite

Ravitsemus kehitysvammaisten arjessa : opas asumisyksikön henkilökunnalle

Maijanen, Anna-Sofia; Sukuvaara, Hanna (2024)

 
Avaa tiedosto
Maijanen_Sukuvaara.pdf (1.160Mt)
Lataukset: 

Rajattu käyttöoikeus / Restricted access / Tillgången är begränsad
Maijanen, Anna-Sofia
Sukuvaara, Hanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112630186
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena oli kehitysvammaisten asukkaiden ravitsemus ja sen parantaminen. Työn tarkoituksena oli laajentaa henkilökunnan ymmärrystä kehitysvammaisten ravitsemuksesta ja tunnistaa siihen liittyviä erityisiä haasteita. Tavoitteena oli luoda käytännönläheinen ravitsemusopas, joka tukee henkilökuntaa heidän arjessaan ja edistää asukkaiden monipuolista ja tasapainoista ravitsemusta. Lisäksi pyrittiin kehittämään omaa ravitsemusosaamista ja jakamaan tätä tietoa työyhteisön kanssa.

Tietoperustan keskeisiä käsitteitä olivat ravitsemussuositukset, erityisruokavaliot, sekä ravitsemuksen vaikutus painonhallintaan ja terveyteen. Lisäksi käsiteltiin kehitysvammaisten erityisiä ravitsemustarpeita ja haasteita, kuten riittävän ravintoainemäärän varmistamista ja yksilöllisten ruokavalioiden huomioimista. Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä, ja menetelminä käytimme asukkaiden ruokailutottumusten ja ruokailutilanteiden havainnointia sekä ravitsemukseen liittyvän tiedon keräämistä ja analysointia luotettavista lähteistä. Havainnointi auttoi tunnistamaan ruokailutilanteisiin liittyviä haasteita, kuten asukkaiden tarvitsemat tukitoimet, ja kerätty tieto ohjasi oppaan sisällön suunnittelua.

Opinnäytetyön keskeisenä tuloksena syntyi käytännönläheinen ravitsemusopas Attendo Tokan henkilökunnan käyttöön. Opas tarjoaa selkeitä ohjeita asukkaiden ravitsemuksen parantamiseen, erityisesti annoskokojen ja erityisruokavalioiden huomioimiseen. Johtopäätöksenä todettiin, että opas täytti sille asetetut tavoitteet. Oppaan säännöllinen päivittäminen ja lisätutkimus ravitsemuksen pitkä aikaisvaikutuksista ovat suositeltavia
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Käyttörajattu kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste