Vastuullisen ruokapalvelun toiminta : Case Valkeakosken ruokapalvelut
Nenonen, Toni (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112630460
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112630460
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli Valkeakosken kaupungin ruokapalveluiden vastuullisuussuunnitelman alkukartoitus ja vastuullisuusideoiden kehittäminen. Vastuullisuus on yhä tärkeämpi osa ruokapalveluiden toimintaa, ja työssä pyrittiin tukemaan Valkeakosken ruokapalveluiden vastuullisuustyötä. Opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa ideoita tulevaa vastuullisuussuunnitelmaa varten sekä selvittää, kuinka muut ruokapalvelutoimijat toteuttavat vastuullisuutta osana toimintaansa.
Työssä hyödynnettiin laadullisia menetelmiä, ja aineisto kerättiin haastattelemalla muiden kuntien ruokapalveluiden edustajia. Haastattelujen avulla kartoitettiin toimivia käytäntöjä ja vastuullisuuden toteuttamiseen liittyviä kokemuksia.
Tulokset osoittivat, että vastuullisuus koetaan tärkeäksi kaikissa haastatelluissa ruokapalveluissa, ja sitä pyritään huomioimaan päivittäisessä toiminnassa. Keskeisiä teemoja olivat ympäristöystävällisyyden edistäminen, sosiaalisen vastuun toteuttaminen ja ruokahävikin vähentäminen. Näiden ideoiden avulla Valkeakosken ruokapalvelut voivat kehittää omaa vastuullisuustyötään ja luoda toimivan vastuullisuussuunnitelman.
Työn tulokset tarjoavat käytännönläheisiä näkökulmia ja esimerkkejä vastuullisuuden edistämiseen ruokapalvelualalla, ja ne ovat suoraan hyödynnettävissä Valkeakosken kaupungin ruokapalveluiden suunnittelussa.
Työssä hyödynnettiin laadullisia menetelmiä, ja aineisto kerättiin haastattelemalla muiden kuntien ruokapalveluiden edustajia. Haastattelujen avulla kartoitettiin toimivia käytäntöjä ja vastuullisuuden toteuttamiseen liittyviä kokemuksia.
Tulokset osoittivat, että vastuullisuus koetaan tärkeäksi kaikissa haastatelluissa ruokapalveluissa, ja sitä pyritään huomioimaan päivittäisessä toiminnassa. Keskeisiä teemoja olivat ympäristöystävällisyyden edistäminen, sosiaalisen vastuun toteuttaminen ja ruokahävikin vähentäminen. Näiden ideoiden avulla Valkeakosken ruokapalvelut voivat kehittää omaa vastuullisuustyötään ja luoda toimivan vastuullisuussuunnitelman.
Työn tulokset tarjoavat käytännönläheisiä näkökulmia ja esimerkkejä vastuullisuuden edistämiseen ruokapalvelualalla, ja ne ovat suoraan hyödynnettävissä Valkeakosken kaupungin ruokapalveluiden suunnittelussa.