Henkilöstön voimavarojen vahvistaminen tiimityössä
Eklöf, Senja (2024)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112830914
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112830914
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli vahvistaa ja kehittää Koulutuskuntayhtymä Tavastian ammattiopiston ravintola-, catering- ja elintarvikeosasto henkilöstön voimavaroja tiimityöskentelyssä. Opinnäytetyön tarkoituksena oli tehdä tiimikäsikirja, jota voidaan käyttää hyödyksi tiimitapaamisissa ja tiimityössä. Tiimikäsikirjaan koottiin henkilöstön voimavarojen vahvistamista tukevia toimintamalleja ja työkaluja sekä hyvässä tiimitapaamisessa huomioitavia asioita.
Teoreettinen viitekehys sisälsi henkilöstökokemuksen johtamisen ja tiimityöskentelyn pääteemat. Henkilöstökokemukseen liittyviä aiheita olivat henkilöstön voimavarat, viestintä ja vuorovaikutus, motivaatio ja tunteet, muutoskykyisyys ja salliva ilmapiiri, muuttuvat toimintaympäristöt ja työelämätaidot sekä tiimityötä tukevia johtajuuden rooleja. Tiimityöskentelyn aiheina olivat tiimityön onnistumisen avaimet, tiimiälykäs ja oppiva organisaatio, toimiva tiimitapaaminen, tiimityön tunneilmaston johtaminen, säännöt ja normit sekä osallisuus ja osallistaminen.
Opinnäytetyön tutkimus oli kvalitatiivinen ja tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia. Tutkimusaineisto kerättiin Ammattiopisto Tavastian muiden osastojen tiimejä havainnoimalla. Havainnointi tehtiin teoriaviitekehysestä saadun aineiston pohjalta laaditun havainnointilomakkeen avulla. Havainnointilomakkeeseen kerättiin tietoa pääteemoista: henkilöstön voimavarat ja työntekijäkokemus, työroolien selkeyttäminen sekä tiimipalaverit ja viestintä. Lomakkeelle kerättiin hyviä käytänteitä ja opittavia asioita perusteluineen. Keskeiset havainnoinnin tulokset olivat monipuoliset ja ne koskivat kaikkia hyvien käytänteiden pääteemoja. Opittavia asioita olivat lähinnä tiimipalavereita ja viestintää koskevassa pää-teemassa.
Tulosten perusteella tehtiin tiimikäsikirja, mihin tuli ratkaisuja, toimintamalleja ja ideoita, joita tiiminvetäjät ja tiimiläiset voivat hyödyntää. Tulokset olivat linjassa Koulutuskuntayhtymä Tavastian henkilöstöohjelmaan, joten opinnäytetyötä voidaan pitää tärkeänä ravintola-, catering- ja elintarvikeosaston toiminnalle ja kehittyvälle tiimityöskentelylle.
Teoreettinen viitekehys sisälsi henkilöstökokemuksen johtamisen ja tiimityöskentelyn pääteemat. Henkilöstökokemukseen liittyviä aiheita olivat henkilöstön voimavarat, viestintä ja vuorovaikutus, motivaatio ja tunteet, muutoskykyisyys ja salliva ilmapiiri, muuttuvat toimintaympäristöt ja työelämätaidot sekä tiimityötä tukevia johtajuuden rooleja. Tiimityöskentelyn aiheina olivat tiimityön onnistumisen avaimet, tiimiälykäs ja oppiva organisaatio, toimiva tiimitapaaminen, tiimityön tunneilmaston johtaminen, säännöt ja normit sekä osallisuus ja osallistaminen.
Opinnäytetyön tutkimus oli kvalitatiivinen ja tutkimusmenetelmänä käytettiin havainnointia. Tutkimusaineisto kerättiin Ammattiopisto Tavastian muiden osastojen tiimejä havainnoimalla. Havainnointi tehtiin teoriaviitekehysestä saadun aineiston pohjalta laaditun havainnointilomakkeen avulla. Havainnointilomakkeeseen kerättiin tietoa pääteemoista: henkilöstön voimavarat ja työntekijäkokemus, työroolien selkeyttäminen sekä tiimipalaverit ja viestintä. Lomakkeelle kerättiin hyviä käytänteitä ja opittavia asioita perusteluineen. Keskeiset havainnoinnin tulokset olivat monipuoliset ja ne koskivat kaikkia hyvien käytänteiden pääteemoja. Opittavia asioita olivat lähinnä tiimipalavereita ja viestintää koskevassa pää-teemassa.
Tulosten perusteella tehtiin tiimikäsikirja, mihin tuli ratkaisuja, toimintamalleja ja ideoita, joita tiiminvetäjät ja tiimiläiset voivat hyödyntää. Tulokset olivat linjassa Koulutuskuntayhtymä Tavastian henkilöstöohjelmaan, joten opinnäytetyötä voidaan pitää tärkeänä ravintola-, catering- ja elintarvikeosaston toiminnalle ja kehittyvälle tiimityöskentelylle.