Seinäjokisten nuorten välipalakäyttäytyminen : kyselytutkimus ja välipalareseptivihkon kehittäminen
Hyvönen, Senni; Varila, Milja (2024)
Hyvönen, Senni
Varila, Milja
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112830980
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024112830980
Tiivistelmä
Suomalainen kouluruokailujärjestelmä tarjoaa kaikille peruskoululaisille maksuttoman, ravitsemuksellisesti tasapainoisen aterian, mikä tukee oppilaiden terveyttä ja oppimista. Osana opetussuunnitelmaa ruokakasvatus rohkaisee terveellisiin ruokavalintoihin, mukaan lukien monipuoliset ja ravitsevat välipalat, joita voidaan hyödyntää niin koulussa kuin kotona. Nämä yhdessä tarjoavat nuorille valmiuksia ylläpitää hyviä ruokailutottumuksia ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Opinnäytetyönyön tavoitteena oli lisätä nuorten tietoutta terveellisestä välipalojen koostamisesta ja tarjota konkreettisia reseptejä käytettäväksi koulussa ja kotona. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Seinäjoen Pruukin yhtenäiskoulun 7.–8.-luokkalaisille nuorille ja sen avulla kartoitettiin heidän välipalatottumuksiaan, erityisesti suosituimpia välipalavalintoja ja mieltymyksiä terveellisiin välipaloihin. Tulokset analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.
Tutkimusaineisto kerättiin syksyllä 2024 sähköisellä Webropol-kyselyllä, johon osallistui 63 oppilasta. Tulokset osoittivat, että valtaosa nuorista kaipaa välipalaa koulupäivien aikana ja jälkeen, mutta monet valinnat eivät aina vastaa ravitsemussuosituksia. Tulevissa tutkimuksissa voisi laajemmin selvittää nuorten terveystietoisuutta ja tapoja, joilla koulu ja koti voisivat tukea terveellistä ruokavaliota erityisesti välipalojen osalta.
Tulosten pohjalta luotiin reseptivihko, jossa huomioitiin nuorten makumieltymykset, ravitsemussuositukset ja kouluruokailusuosituksen periaatteet, kuten välipalojen monipuolisuus, vähäsokerisuus sekä ravintokuidun, proteiinin ja pehmeiden rasvojen riittävä määrä. Vihko toimitettiin sähköisessä muodossa oppilaille, vanhemmille ja opettajille.
Opinnäytetyönyön tavoitteena oli lisätä nuorten tietoutta terveellisestä välipalojen koostamisesta ja tarjota konkreettisia reseptejä käytettäväksi koulussa ja kotona. Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena Seinäjoen Pruukin yhtenäiskoulun 7.–8.-luokkalaisille nuorille ja sen avulla kartoitettiin heidän välipalatottumuksiaan, erityisesti suosituimpia välipalavalintoja ja mieltymyksiä terveellisiin välipaloihin. Tulokset analysoitiin sekä määrällisin että laadullisin menetelmin.
Tutkimusaineisto kerättiin syksyllä 2024 sähköisellä Webropol-kyselyllä, johon osallistui 63 oppilasta. Tulokset osoittivat, että valtaosa nuorista kaipaa välipalaa koulupäivien aikana ja jälkeen, mutta monet valinnat eivät aina vastaa ravitsemussuosituksia. Tulevissa tutkimuksissa voisi laajemmin selvittää nuorten terveystietoisuutta ja tapoja, joilla koulu ja koti voisivat tukea terveellistä ruokavaliota erityisesti välipalojen osalta.
Tulosten pohjalta luotiin reseptivihko, jossa huomioitiin nuorten makumieltymykset, ravitsemussuositukset ja kouluruokailusuosituksen periaatteet, kuten välipalojen monipuolisuus, vähäsokerisuus sekä ravintokuidun, proteiinin ja pehmeiden rasvojen riittävä määrä. Vihko toimitettiin sähköisessä muodossa oppilaille, vanhemmille ja opettajille.