Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Gluteenittomien annosten turvallinen valmistaminen kahviloissa ja ravintoloissa

Paasonen, Titta (2024)

 
Avaa tiedosto
Paasonen_Titta.pdf (330.3Kt)
Lataukset: 


Paasonen, Titta
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024113031538
Tiivistelmä
Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Se on vahvasti perinnöllinen sairaus ja voi puhjeta missä iässä tahansa. Keliakian oireet voivat olla moninaisia ja osalla keliakiaa sairastavista ei ole oireita lainkaan. Gluteenittomassa ruokavaliossa gluteenia sisältävät viljatuotteet korvataan sellaisilla viljatuotteilla, jotka eivät sisällä gluteenia. Ruokavalion huolellinen noudattaminen on erityisen tärkeää koska hoitamaton keliakia altistaa lisäsairauksille.

Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää minkälaisia haasteita kahvilat ja ravintolat kokevat valmistaessaan ja tarjoillessaan gluteenittomia tuotteita. Tavoitteena oli myös kartoittaa minkälaista apua toimeksiantaja Keliakialiitto voisi heille tarjota. Tarkoituksena oli selvittää minkälaisista materiaaleista kahvilat ja ravintolat hyötyisivät liittyen gluteenittomien tuotteiden ja annosten valmistamiseen. Aihe rajattiin koskemaan yksityisen sektorin kahviloita ja ravintoloita Tampereen alueella.

Työn muoto on tutkimuksellinen ja toteutukseen käytettiin puolistrukturoitua haastattelua. Haastattelun perusteella osa vastaajista koki tärkeäksi vaalia taitoa valmistaa gluteenittomat tuotteet itse. Osalle vastaajista taas toi haasteita erillisen leivontatilan puute sekä itse leivottujen gluteenittomien tuotteiden turvallisuuden takaaminen. Siksi koettiin helpommaksi käyttää valmiita tuotteita. Vastaajat toivoivat Keliakialiitolta webinaareja ja videoita, koska niiden avulla on helppo päivittää omaa osaamistaan. Myös huoneentaulut ovat hyödyllisiä erityisesti uusille työntekijöille.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste