OSAOn ravitsemispäälliköiden perehdytyksen digitalisointi
Kakko, Marjo; Lehtinen, Tanja (2024)
Kakko, Marjo
Lehtinen, Tanja
2024
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231807
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää digitaalinen perehdytysopas Koulutuskuntayhtymä OSAOn ravitsemispäälliköille. Työn taustalla oli tarve hyödyntää digitalisaation tuomia mahdollisuuksia tehostaa perehdytysprosessia. Aiemmin perehdytysprosessi nojautui manuaalisiin ja päivittämisen kannalta työläisiin menetelmiin. Uusien työntekijöiden perehdytysprosessi haluttiin yhdenmukaistaa ja helpottaa sitä erityisesti tilanteissa, joissa työntekijät ja esihenkilöt vaihtuvat.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena, jossa menetelminä käytettiin sähköisiä kyselyitä, työpajoja ja haastattelua. Näiden avulla kerättiin ravitsemispäälliköiltä palautetta ja kehitysehdotuksia perehdytysoppaan sisällön ja käytettävyyden parantamiseksi. Lisäksi prosessin tukena hyödynnettiin SWOT-analyysia ja PDSA-sykliä, jotka auttoivat perehdytysoppaan kehittämisen suunnittelussa ja arvioinnissa. Tutkimuksen eteneminen keskittyi yhteistyöhön ravitsemispäälliköiden kanssa, mikä mahdollisti käytännönläheisen kehitysprosessin.
Digitaalinen perehdytysopas koettiin hyödylliseksi, sillä se mahdollistaa ajantasaisen ja helppokäyttöisen perehdytyksen, joka on saatavilla joustavasti missä ja milloin tahansa. Opas edistää yhtenäisyyttä ja tukee myös nykyisten työntekijöiden jatkuvaa oppimista. Keskeisinä haasteina esiin nousivat teknologian omaksuminen ja perehdytysmateriaalin päivittämiseen liittyvät aikataululliset haasteet. Oppaan odotetaan parantavan perehdytysprosessin laatua ja tukevan uusien työntekijöiden nopeaa integrointia organisaatioon.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksena, jossa menetelminä käytettiin sähköisiä kyselyitä, työpajoja ja haastattelua. Näiden avulla kerättiin ravitsemispäälliköiltä palautetta ja kehitysehdotuksia perehdytysoppaan sisällön ja käytettävyyden parantamiseksi. Lisäksi prosessin tukena hyödynnettiin SWOT-analyysia ja PDSA-sykliä, jotka auttoivat perehdytysoppaan kehittämisen suunnittelussa ja arvioinnissa. Tutkimuksen eteneminen keskittyi yhteistyöhön ravitsemispäälliköiden kanssa, mikä mahdollisti käytännönläheisen kehitysprosessin.
Digitaalinen perehdytysopas koettiin hyödylliseksi, sillä se mahdollistaa ajantasaisen ja helppokäyttöisen perehdytyksen, joka on saatavilla joustavasti missä ja milloin tahansa. Opas edistää yhtenäisyyttä ja tukee myös nykyisten työntekijöiden jatkuvaa oppimista. Keskeisinä haasteina esiin nousivat teknologian omaksuminen ja perehdytysmateriaalin päivittämiseen liittyvät aikataululliset haasteet. Oppaan odotetaan parantavan perehdytysprosessin laatua ja tukevan uusien työntekijöiden nopeaa integrointia organisaatioon.
