Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Hiilihapotus

Raitakangas, Sami (2024)

 
Avaa tiedosto
Raitakangas_Sami.pdf (809.7Kt)
Lataukset: 


Raitakangas, Sami
2024
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231881
Tiivistelmä
Työssä selvitetään hiilidioksidin liukenemiseen vaikuttavia tekijöitä, sekä Seinäjoen ammattikorkeakoululta löytyvän oluthanan aiheuttama hiilidioksidikato. Oluthanan hiilidioksidikatoa verrattiin pullontäyttöpistooliin. Työn tilasi Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Hiilidioksidia käytetään elintarviketeollisuudessa. Hiilidioksidia saadaan liuotettua käymisellä tai keinotekoisesti pakottamalla juomiin. Työssä käytetään Henryn lakia liuenneen kaasun konsentraation laskemiseen. Konsentraatioon tarvitaan laskettavaksi osapaine ja Henryn vakio. Vakio on lämpötila- ja kaasukohtainen. Osapaineen laskemisessa käytetään ideaalikaasuteoriaa. Hiilihapotettua juomaa voidaan tarjoilla paineella toimivalla annostelujärjestelmällä.
Hiilidioksidin liukenemista käsiteltiin kahdella tavalla. Ensimmäinen koe oli pikaliukenemistesti, jossa veteen liuotettiin hiilihappoa puolen tunnin ajan eri lämpötiloissa ja paineissa. Kokeen tarkoitus oli osoittaa, kuinka paine ja lämpötila vaikuttavat hiilidioksidin liukenemiseen. Toinen koe oli oluthanan ja pullontäyttöpistoolin välisen hiilidioksidikadon vertailu. Koetta varten vesi paineistettiin hiilidioksidilla 20 tunnin ajan. Sen tarkoituksena oli näyttää, vapauttaako oluthana epätavallisen paljon hiilidioksidia liuoksesta.
Työstä saatujen tulosten mukaan hiilidioksidi liukenee kylmään veteen voimakkaammin ja helpommin kuin lämpimään. Paineen vaikutus oli pienempi. Sen nostaminen vahvistaa ja parantaa liukenemista. Oluthana ja täyttöpistooli vapauttavat molemmat hiilidioksidia juomaa vapauttaessa. Tapojen väliset erot eivät olleet merkittävän suuret. 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste