Henkilöstön sitouttamisen kehittäminen
Hannuksela, Joel; Pelkonen, Joel (2024)
Hannuksela, Joel
Pelkonen, Joel
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231914
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231914
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia pirkanmaalaisen kahvila-ravintolayritys Aitoleivän henkilöstön sitoutumista. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa ja kehittää keinoja, joilla Aitoleipä Oy voi vahvistaa henkilöstön pysyvyyttä. Sitouttamisen merkitys korostuu erityisesti ravintola-alalla, jolla korkea henkilöstön vaihtuvuus aiheuttaa merkittäviä kustannuksia.
Tutkimusaineisto kerättiin kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla yrityksen henkilöstölle suunnatulla kyselylomakkeella. Kyselyssä keskityttiin henkilöstön kokemuksiin sitoutumista tukevista tekijöistä, kuten palautekulttuurista, kehityskeskusteluista, urakehitysmahdollisuuksista, osallistavasta päätöksenteosta, työn merkityksellisyydestä ja työn ja yksityiselämän tasapainosta. Aiheiden valinta perustui toimeksiantajan asettamiin rajauksiin tutkimusalueesta. Kyselyllä pyrittiin saamaan kattava kuva työntekijöiden sitoutumisen nykytilasta ja tunnistamaan siihen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että Aitoleivän työntekijät olivat yleisesti ottaen tyytyväisiä työpaikkaansa ja sitoutuneita yrityksen organisaatioon. Suurin osa vastaajista raportoi positiivisia kokemuksia erityisesti työyhteisön ilmapiiristä ja työnantajasta yleisesti. Tutkimus osoitti, että Aitoleivällä on myös kehitettäviä osa-alueita yrityksen palautekulttuurissa, kehityskeskusteluissa, työntekijöiden urakehitysmahdollisuuksissa, sekä työn ja yksityiselämän tasapainoa koskevissa asioissa.
Tutkimustulokset antoivat toimeksiantajalle toteuttamiskelpoisia kehitysehdotuksia työntekijöiden sitouttamisen vahvistamiseksi ja vaihtuvuuden vähentämiseksi. Lisäksi tulokset tukevat yrityksen kilpailukyvyn ja toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä, minkä avulla yritys voi tehdä päätöksiä henkilöstöjohtamisen ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Jatkotutkimuksissa voisi tarkastella taloudellisten sitouttamiskeinojen, kuten palkitsemisen ja bonusten merkitystä henkilöstön sitouttamisessa. Lisäksi kiinnostavaa olisi vertailla työntekijöiden kokemuksia muissa saman alan yrityksissä, sekä työhyvinvointia tukevien toimien vaikutuksia työntekijöiden sitoutumiseen ja jaksamiseen erityisesti ravintola-alan kuormittavassa ympäristössä.
Tutkimusaineisto kerättiin kvantitatiivisen tutkimusmenetelmän avulla yrityksen henkilöstölle suunnatulla kyselylomakkeella. Kyselyssä keskityttiin henkilöstön kokemuksiin sitoutumista tukevista tekijöistä, kuten palautekulttuurista, kehityskeskusteluista, urakehitysmahdollisuuksista, osallistavasta päätöksenteosta, työn merkityksellisyydestä ja työn ja yksityiselämän tasapainosta. Aiheiden valinta perustui toimeksiantajan asettamiin rajauksiin tutkimusalueesta. Kyselyllä pyrittiin saamaan kattava kuva työntekijöiden sitoutumisen nykytilasta ja tunnistamaan siihen vaikuttavia keskeisiä tekijöitä.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että Aitoleivän työntekijät olivat yleisesti ottaen tyytyväisiä työpaikkaansa ja sitoutuneita yrityksen organisaatioon. Suurin osa vastaajista raportoi positiivisia kokemuksia erityisesti työyhteisön ilmapiiristä ja työnantajasta yleisesti. Tutkimus osoitti, että Aitoleivällä on myös kehitettäviä osa-alueita yrityksen palautekulttuurissa, kehityskeskusteluissa, työntekijöiden urakehitysmahdollisuuksissa, sekä työn ja yksityiselämän tasapainoa koskevissa asioissa.
Tutkimustulokset antoivat toimeksiantajalle toteuttamiskelpoisia kehitysehdotuksia työntekijöiden sitouttamisen vahvistamiseksi ja vaihtuvuuden vähentämiseksi. Lisäksi tulokset tukevat yrityksen kilpailukyvyn ja toiminnan pitkäjänteistä kehittämistä, minkä avulla yritys voi tehdä päätöksiä henkilöstöjohtamisen ja työhyvinvoinnin edistämiseksi.
Jatkotutkimuksissa voisi tarkastella taloudellisten sitouttamiskeinojen, kuten palkitsemisen ja bonusten merkitystä henkilöstön sitouttamisessa. Lisäksi kiinnostavaa olisi vertailla työntekijöiden kokemuksia muissa saman alan yrityksissä, sekä työhyvinvointia tukevien toimien vaikutuksia työntekijöiden sitoutumiseen ja jaksamiseen erityisesti ravintola-alan kuormittavassa ympäristössä.