Verkkokurssi henkilöstöravintoloiden henkilökunnalle : omavalvonta ja hygienia
Mäkelä, Mari (2024)
Mäkelä, Mari
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231923
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120231923
Tiivistelmä
Tämän toiminnallisen opinnäytetyön tavoitteena oli suunnitella Atria Suomi Oy:n henkilöstöravintoloiden henkilökunnalle verkkokurssi, jonka avulla voidaan ylläpitää henkilöstön hygienia- ja omavalvonta osaamista. Verkkokurssista toivottiin tiivistä tietopakettia, jonka suorittamiseen kuluisi aikaa noin 20 minuuttia.
Verkkokurssi omavalvonnasta ja hygieniasta toteutettiin kehittämistyönä toimeksiantajan toiveiden mukaan. Toive oli, että verkkokurssin tulee sisältää tärkeimmät ja ajantasaisimmat tiedot omavalvonnasta ja hygieniasta ja näitä asioita käsitellään myös työn teoriaosuudessa. Verkkokurssista rajattiin pois allergeenit, joista on aiemmin toteutettu opinnäytetyönä verkkokurssi. Myöskään keittiön puhtaanapitoon ei ollut tarvetta paneutua tarkemmin, koska siitä järjestetään henkilökunnalle oma koulutus.
Verkkokurssi toteutettiin Apprix Builder -ohjelmalla. Verkkokurssin toteuttamisessa hyödynnettiin Atrian kurssitarjonnassa olevia kursseja tiedon ja kuvien lähteinä. Verkkokurssi koostuu kolmesta eri osa-alueesta: Omavalvonta, hygienia ja elintarviketurvallisuusriskit, Lämpötilahallinta ja Vastuullisuus.
Verkkokurssi lähetettiin 38:lle henkilöstöravintoloiden työntekijälle, joista jokainen suoritti kurssin. Palautekyselyn vastausprosentti oli 89 %. Palautteiden perusteella voidaan todeta, että toimeksiantaja ja henkilökunta olivat tyytyväisiä verkkokurssin sisältöön, rakenteeseen ja suurin osa kokivat verkkokurssin mukavaksi koulutustavaksi.
Toimeksiantaja sai toiveidensa mukaisen verkkokurssin, jota voidaan jatkossa kehittää ja hyödyntää uusien työntekijöiden perehdyttämisessä.
Verkkokurssi omavalvonnasta ja hygieniasta toteutettiin kehittämistyönä toimeksiantajan toiveiden mukaan. Toive oli, että verkkokurssin tulee sisältää tärkeimmät ja ajantasaisimmat tiedot omavalvonnasta ja hygieniasta ja näitä asioita käsitellään myös työn teoriaosuudessa. Verkkokurssista rajattiin pois allergeenit, joista on aiemmin toteutettu opinnäytetyönä verkkokurssi. Myöskään keittiön puhtaanapitoon ei ollut tarvetta paneutua tarkemmin, koska siitä järjestetään henkilökunnalle oma koulutus.
Verkkokurssi toteutettiin Apprix Builder -ohjelmalla. Verkkokurssin toteuttamisessa hyödynnettiin Atrian kurssitarjonnassa olevia kursseja tiedon ja kuvien lähteinä. Verkkokurssi koostuu kolmesta eri osa-alueesta: Omavalvonta, hygienia ja elintarviketurvallisuusriskit, Lämpötilahallinta ja Vastuullisuus.
Verkkokurssi lähetettiin 38:lle henkilöstöravintoloiden työntekijälle, joista jokainen suoritti kurssin. Palautekyselyn vastausprosentti oli 89 %. Palautteiden perusteella voidaan todeta, että toimeksiantaja ja henkilökunta olivat tyytyväisiä verkkokurssin sisältöön, rakenteeseen ja suurin osa kokivat verkkokurssin mukavaksi koulutustavaksi.
Toimeksiantaja sai toiveidensa mukaisen verkkokurssin, jota voidaan jatkossa kehittää ja hyödyntää uusien työntekijöiden perehdyttämisessä.