Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten palvelutalojen yhtenäinen ruokalista kuudeksi viikoksi
Korpijärvi, Satu (2024)
Korpijärvi, Satu
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120232025
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120232025
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten ikäihmisten palvelutaloille yhteneväiset kiertävät ruokalistat kuudeksi viikoksi. Soiten ravintohuolto on laaja kokonaisuus keittiöitä Keski-Pohjanmaan alueella. Keittiöistä kaksitoista on ikäihmisten palvelutalojen keittiöitä. Osa näistä keittiöistä siirtyi Soiten alaisuuteen hyvinvointialueen aloitettua 2023. Osana tätä uudistusta keittiöiden toimintaa yhtenäistetään tuotannonohjausjärjestelmän ja yhtenäisten ruokalistojen kautta.
Opinnäytetyön kirjallisuustausta käsittelee ruokalistasuunnittelua, ikäihmisten ravitsemusta, ravitsemissuosituksia sekä ruoan merkitystä ikäihmisten hoidossa. Opinnäytetyössä pidettiin tärkeänä, että ikäihmisten ruokailua koskevat toiveet ja mieltymykset tulivat huomioiduksi mahdollisimman laajasti.
Toiveita ja mieltymyksiä selvitettiin Soiten ikäihmisten palvelutalojen asukkaille suunnatulla kyselyllä. Palvelutalojen (12 palvelutaloa, n=411) asukkaille lähetettiin yhteensä 300 paperista kyselylomaketta palvelutalojen ikäihmisten määriin suhteutettuna. Kysely toteutettiin paperisilla kyselylomakkeilla, joihin oli liitettynä QR-koodi sähköisen vastaamismahdollisuuden tarjoamiseksi. Kysely oli puolistrukturoitu tutkimus. Vastauksia kyselyyn saatiin 110 kappaletta, joka on 37 % lähetetyistä kyselyistä. Aineisto kerättiin palvelutaloilla kesän 2024 aikana.
Kyselyssä saatuja vastauksia hyödynnettiin ruokalistasuunnittelussa. Ikäihmisten mieltymykset ja toiveet koskivat pääosiltaan perinteisiä kotiruokia, tuttuja makuja ja ruokia. Perunaruoat, liha- ja kalaruoat, puurot ja keitot nousivat esille suosituimpina ruokavaihtoehtoina. Suunnittelussa huomioitiin ikääntyneiden ravitsemussuositus. Tässä opinnäytetyössä kiertävältä ruokalistalta ei tarkastella ikäihmisten energian jakaumaa ja ravintoaineiden saantia kaikkien aterioiden osalta ja koko ruokalistakierron ajalta, vaan ravitsemussuosituksista päädyttiin tarkastelemaan ikäihmisten suositeltavaa proteiinin saannin toteutumista lounailta ja päivällisiltä.
Ruokalistasuunnittelussa käytettiin toimeksiantajan käyttämää tuotannonohjausjärjestelmä Aromia, jossa oli valmiiksi luotuna reseptiikka, joka on laadittu ravitsemushoitosuositukset huomioiden. Ikäihmisille sopiva ruokalista rakennettiin näiden reseptien, ikäihmisten mieltymyksien ja toiveiden sekä Soiten antamien ruokalajien koskevien kriteerien pohjalta.
Opinnäytetyön kirjallisuustausta käsittelee ruokalistasuunnittelua, ikäihmisten ravitsemusta, ravitsemissuosituksia sekä ruoan merkitystä ikäihmisten hoidossa. Opinnäytetyössä pidettiin tärkeänä, että ikäihmisten ruokailua koskevat toiveet ja mieltymykset tulivat huomioiduksi mahdollisimman laajasti.
Toiveita ja mieltymyksiä selvitettiin Soiten ikäihmisten palvelutalojen asukkaille suunnatulla kyselyllä. Palvelutalojen (12 palvelutaloa, n=411) asukkaille lähetettiin yhteensä 300 paperista kyselylomaketta palvelutalojen ikäihmisten määriin suhteutettuna. Kysely toteutettiin paperisilla kyselylomakkeilla, joihin oli liitettynä QR-koodi sähköisen vastaamismahdollisuuden tarjoamiseksi. Kysely oli puolistrukturoitu tutkimus. Vastauksia kyselyyn saatiin 110 kappaletta, joka on 37 % lähetetyistä kyselyistä. Aineisto kerättiin palvelutaloilla kesän 2024 aikana.
Kyselyssä saatuja vastauksia hyödynnettiin ruokalistasuunnittelussa. Ikäihmisten mieltymykset ja toiveet koskivat pääosiltaan perinteisiä kotiruokia, tuttuja makuja ja ruokia. Perunaruoat, liha- ja kalaruoat, puurot ja keitot nousivat esille suosituimpina ruokavaihtoehtoina. Suunnittelussa huomioitiin ikääntyneiden ravitsemussuositus. Tässä opinnäytetyössä kiertävältä ruokalistalta ei tarkastella ikäihmisten energian jakaumaa ja ravintoaineiden saantia kaikkien aterioiden osalta ja koko ruokalistakierron ajalta, vaan ravitsemussuosituksista päädyttiin tarkastelemaan ikäihmisten suositeltavaa proteiinin saannin toteutumista lounailta ja päivällisiltä.
Ruokalistasuunnittelussa käytettiin toimeksiantajan käyttämää tuotannonohjausjärjestelmä Aromia, jossa oli valmiiksi luotuna reseptiikka, joka on laadittu ravitsemushoitosuositukset huomioiden. Ikäihmisille sopiva ruokalista rakennettiin näiden reseptien, ikäihmisten mieltymyksien ja toiveiden sekä Soiten antamien ruokalajien koskevien kriteerien pohjalta.