Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Työntekijöiden perehdyttäminen gluteenittomien raaka-aineiden ja tuotteiden käsittelyyn ammattikeittiössä

Pohjanheimo, Salla (2024)

 
Avaa tiedosto
Pohjanheimo_Salla.pdf (1.725Mt)
Lataukset: 


Pohjanheimo, Salla
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120432575
Tiivistelmä
Erityisruokavalioiden huomiointi ammattikeittiöiden toiminnassa on ensiarvoisen tärkeää. Se, että asiakkaille voidaan tarjota turvallisesti gluteenitonta ruokaa, vaatii henkilökunnalta huolellista työskentelyä koko ruokatuotannon prosessin ajan. Tämä edellyttää hyvää perehdytystä, työskentelytapojen yhtenäistämistä ja erityisruokavalioiden merkityksen ymmärtämistä. Pienimmätkin virheet voivat johtaa vakaviin terveysriskeihin, joten gluteenittoman ruokavalion noudattamisen varmistaminen on välttämätöntä jokaisessa työvaiheessa.
Opinnäytetyön aiheena on luoda ammattikeittiöille opas, jonka avulla voidaan perehdyttää työntekijät gluteenittomien raaka-aineiden ja tuotteiden turvalliseen sekä asianmukaiseen käsittelyyn ja valmistukseen. Lisäksi opas tiivistetään opastauluksi, joka toimii päivittäisenä muistutusvälineenä henkilökunnalle ammattikeittiön seinällä. Oppaan tavoitteena on toimia osana ammattikeittiöiden perehdytysmateriaaleja. Oppaaseen on koottu kaikki tarpeellinen tieto, jotta perehdytettävällä työntekijällä on valmiudet gluteenittomien raaka-aineiden sekä tuotteiden käsittelyyn.
Tietoperustassa käsitellään erityisruokavaliona gluteenitonta ruokavaliota ja sitä, miksi ihmiset syövät gluteenittomasti. Lisäksi työssä perehdytään gluteenittomaan ruokatuotannon prosessiin raaka-aineiden hankinnasta turvalliseen tarjoiluun asti, huomioiden kontaminaatioriskit. Lopuksi tietoperustassa tutustutaan perehdytykseen ja siihen, miksi se on tärkeää erityisruokavalioiden kannalta.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena työnä. Työssä käytettiin iteratiivista kehitysmenetelmää oppaan ja opastaulun kehittämisessä. Produktina valmistuivat jatkuvan kehitystyön lopputuloksena tavoitteisiin vastaavat opas ja opastaulu.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste