Ravitsemushoitosuositusten rasvakriteerien mukaisen ruokalistan kehittäminen
Iltanen, Rami (2015)
Iltanen, Rami
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502132214
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201502132214
Tiivistelmä
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut vuonna 2010 ravitsemushoitosuositukset, joita suositellaan käytettäviksi sairaaloissa, terveyskeskuksissa, palvelu- ja hoitokodeissa sekä kuntoutuskeskuksissa.
Porin Palveluliikelaitoksen Ravintokeskus valmistaa ruokaa Porin sairaalan osastoille, vanhusten pitkäaikaisosastoille, vammaisten hoito- ja palvelutaloihin sekä vanhusten palveluasumisen yksiköihin. Lisäksi ruokaa valmistetaan sairaalan henkilöstöravintolaan, päihdekuntoutusyksikköön ja lasten vastaanottokotiin. Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää Ravintokeskuksen kolmen viikon ruokalistaa paremmin ravitsemushoitosuosituksia vastaavaksi erityisesti rasvan laadun osalta. Tarkoitus ei ollut tehdä uutta listaa vaan olemassa olevaa listaa kehittämällä saada lista vastaamaan suosituksia. Olemassa olevan listan suurin ongelma ravintoarvojen osalta oli tyydyttyneen rasvan määrä, ja sen vähentäminen oli opinnäytetyön keskeisin asia. Ruokaohjeita muuttamalla paremmin ravitsemushoitosuositusten elintarvikkeiden hankintakriteereitä vastaaviksi tyydyttyneen rasvan määrä saatiin laskemaan.
Kaikki olemassa olevan kolmen viikon listan ruokaohjeet tulostettiin Aromi-ohjelmasta ja kirjoitettiin Jamix-ohjelmalla uudelleen. Tämä siksi, että Aromin antamiin ravintoarvolaskelmiin ei voitu täysin luottaa. Jamixin antamista päivittäisistä ravintoarvoista laskettiin taulukkolaskentaohjelmalla päivittäiset energiaprosentit energiaravintoaineille. Laskemisen jälkeen huomattiin, että olemassa olevassa listassa oli päivittäin liikaa tyydyttynyttä rasvaa.
Ruokaohjeiden muuttamisen jälkeen energiaprosentit laskettiin uudelleen ja lopputuloksena saatiin kolmen viikon ruokalista, jossa rasvan ja muiden energiaravinto-aineiden määrät ovat suositusten mukaisia.
Porin Palveluliikelaitoksen Ravintokeskus valmistaa ruokaa Porin sairaalan osastoille, vanhusten pitkäaikaisosastoille, vammaisten hoito- ja palvelutaloihin sekä vanhusten palveluasumisen yksiköihin. Lisäksi ruokaa valmistetaan sairaalan henkilöstöravintolaan, päihdekuntoutusyksikköön ja lasten vastaanottokotiin. Opinnäytetyön tarkoitus oli kehittää Ravintokeskuksen kolmen viikon ruokalistaa paremmin ravitsemushoitosuosituksia vastaavaksi erityisesti rasvan laadun osalta. Tarkoitus ei ollut tehdä uutta listaa vaan olemassa olevaa listaa kehittämällä saada lista vastaamaan suosituksia. Olemassa olevan listan suurin ongelma ravintoarvojen osalta oli tyydyttyneen rasvan määrä, ja sen vähentäminen oli opinnäytetyön keskeisin asia. Ruokaohjeita muuttamalla paremmin ravitsemushoitosuositusten elintarvikkeiden hankintakriteereitä vastaaviksi tyydyttyneen rasvan määrä saatiin laskemaan.
Kaikki olemassa olevan kolmen viikon listan ruokaohjeet tulostettiin Aromi-ohjelmasta ja kirjoitettiin Jamix-ohjelmalla uudelleen. Tämä siksi, että Aromin antamiin ravintoarvolaskelmiin ei voitu täysin luottaa. Jamixin antamista päivittäisistä ravintoarvoista laskettiin taulukkolaskentaohjelmalla päivittäiset energiaprosentit energiaravintoaineille. Laskemisen jälkeen huomattiin, että olemassa olevassa listassa oli päivittäin liikaa tyydyttynyttä rasvaa.
Ruokaohjeiden muuttamisen jälkeen energiaprosentit laskettiin uudelleen ja lopputuloksena saatiin kolmen viikon ruokalista, jossa rasvan ja muiden energiaravinto-aineiden määrät ovat suositusten mukaisia.