Tutkimus ruokapalvelujen ympäristövastuullisuudesta Etelä-Pohjanmaan alueella Case : Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi -hanke
Jokinen, Miikka (2024)
Jokinen, Miikka
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120332527
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120332527
Tiivistelmä
Ruokajärjestelmällä on merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksessa ja sen muuttaminen on välttämätöntä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Vaikka yleisesti alkutuotannon osuutta pidetään suurimpana kasvihuonepäästöjen aiheuttajana ruokajärjestelmässä, on ruokapalveluilla merkittävä osuus kasvihuonepäästöjen synnyssä. Ruokapalveluiden tehtävä ruokajärjestelmässä on saada alkutuotannossa ja elintarviketeollisuudessa tuotetut raakaaineet kuluttajille turvallisesti, kestävästi ja ravitsemuksellisesti.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tunnistaa ruokapalvelujen ympäristövastuullisuuden hyvät käytänteet ja haasteet. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin Etelä-Pohjanmaan alueella, joka on tunnettu suurena ruokamaakuntana Suomessa. Alueella tehty tutkimus on sen vuoksi tärkeä. Tämä opinnäytetyö toimii pohjatyönä toimeksiantajana toimivan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin osuudelle Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi -hankkeen pilotoinnin suunnittelussa.
Tutkimuksessa käytettiin empiirisiä laadullisia menetelmiä kuten alkukartoitusta ja haastatteluja. Tutkimuskohteesta haluttiin saada tarpeeksi syvällistä ymmärrystä sekä käytännön näkökulmia tutkimusongelmaan. Tutkimuskohteena oli Etelä-Pohjanmaan julkisen ja yksityisen sektorin ruokapalvelut. Tutkimuksessa tehdyn alkukartoituksen perusteella selvitettiin muiden tekemät hyvät käytänteet ja haastatteluiden avulla pyrittiin tunnistamaan keskeisimpiä ongelmakohtia vastuullisuuden edistämisessä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 12 kappaletta. Haastateltavat olivat ruokapalvelutoimijoita, jotka olivat oman organisaationsa vastuuhenkilöitä.
Tutkimushaastatteluiden perusteella voidaan todeta, että ruokapalveluiden toiminta on muuttunut vastuullisuuden lisääntyessä ja vastuullisuutta on osattu hyödyntää myös liiketoiminnan kehittämisessä. Nykyinen maailmantilanne on kuitenkin aiheuttanut ruokapalveluille ongelmia vastuullisuuden edistämisessä. Yksittäistä ongelmakohtaa tutkimuksessa ei tunnistettu, vaan haasteita ilmeni jonkin verran kaikilla ympäristövastuullisuuden osa-alueilla. Tutkimuksen toteuttamisen jälkeen opinnäytetyön toimeksiantaja valitsee tutkimustulosten perusteella muutamia organisaatioita, joissa toteutetaan ympäristövastuullisuutta edistäviä pilotteja.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tunnistaa ruokapalvelujen ympäristövastuullisuuden hyvät käytänteet ja haasteet. Opinnäytetyön tutkimus toteutettiin Etelä-Pohjanmaan alueella, joka on tunnettu suurena ruokamaakuntana Suomessa. Alueella tehty tutkimus on sen vuoksi tärkeä. Tämä opinnäytetyö toimii pohjatyönä toimeksiantajana toimivan Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin osuudelle Kestävä ja vastuullinen Ruokaprovinssi -hankkeen pilotoinnin suunnittelussa.
Tutkimuksessa käytettiin empiirisiä laadullisia menetelmiä kuten alkukartoitusta ja haastatteluja. Tutkimuskohteesta haluttiin saada tarpeeksi syvällistä ymmärrystä sekä käytännön näkökulmia tutkimusongelmaan. Tutkimuskohteena oli Etelä-Pohjanmaan julkisen ja yksityisen sektorin ruokapalvelut. Tutkimuksessa tehdyn alkukartoituksen perusteella selvitettiin muiden tekemät hyvät käytänteet ja haastatteluiden avulla pyrittiin tunnistamaan keskeisimpiä ongelmakohtia vastuullisuuden edistämisessä. Haastatteluja tehtiin yhteensä 12 kappaletta. Haastateltavat olivat ruokapalvelutoimijoita, jotka olivat oman organisaationsa vastuuhenkilöitä.
Tutkimushaastatteluiden perusteella voidaan todeta, että ruokapalveluiden toiminta on muuttunut vastuullisuuden lisääntyessä ja vastuullisuutta on osattu hyödyntää myös liiketoiminnan kehittämisessä. Nykyinen maailmantilanne on kuitenkin aiheuttanut ruokapalveluille ongelmia vastuullisuuden edistämisessä. Yksittäistä ongelmakohtaa tutkimuksessa ei tunnistettu, vaan haasteita ilmeni jonkin verran kaikilla ympäristövastuullisuuden osa-alueilla. Tutkimuksen toteuttamisen jälkeen opinnäytetyön toimeksiantaja valitsee tutkimustulosten perusteella muutamia organisaatioita, joissa toteutetaan ympäristövastuullisuutta edistäviä pilotteja.