Hiivasolujen laskennan käyttöönotto
Karvinen, Adalmina (2024)
Karvinen, Adalmina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120432926
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120432926
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli saada luotua työohjeet hiivasolujen laskentamenetelmästä opinnäytetyön toimeksiantajalle. Toimeksiantajana työssä toimii eräs panimo. Toimeksiantaja yrityksen nimi sekä panimon hiivojen nimet pidetään salassa. Hiivasolut lasketaan hemocytometriä käyttäen. Työohjeista tehtiin sellaiset, että niiden avulla panimon työntekijät pystyvät käyttämään niissä opastettua menetelmää. Työohjeiden opastaman menetelmän avulla saadaan laskettua hiivasolujen määrä hiivalietteessä. Tämän ansiosta vierrettä pystytään hiivaamaan optimaalisesti. Tämän ansiosta säästytään ylihiivaukselta.
Työn teoriaosuudessa käsitellään oluen käymistä, varastokäymistä sekä hiivaa ja sen toimintaa, jaottelua ja käyttäytymistä. Lisäksi teoriaosuudessa käydään läpi hemocytometrin käyttöä, laboratoriossa toimimista sekä työohjeiden luomista.
Työohjeiden luomista varten menetelmään käytiin tutustumassa toimeksiantajan panimolla. Lisäksi menetelmää harjoiteltiin paljon, jotta se tulisi tutuksi. Kun menetelmää oli harjoiteltu, menetelmä testattiin kahdesti toimeksiantajan tiloissa. Valmiit työohjeet vielä testattiin, jotta voitiin olla varmoja niiden toimivuudesta.
Opinnäytetyön lopputuloksena oli hiivasolujen laskemiseen liittyvä työohjeistus, joka otettiin käyttöön panimolla. Työohjeessa on jokaisen työvaiheen aluksi listattu siihen tarvittavat välineet, jonka jälkeen on kohta kohdalta käyty läpi, mitä pitää tehdä. Lisäksi työohjeisiin on lisätty kuvia havainnollistamaan joitain vaiheita. Lopuksi työohjeissa on esitetty laskukaava, jonka avulla saadaan laskettua hiivasolujen määrä halutussa määrässä hiivalietettä. Työohjeisiin on myös lisätty esimerkki lasku havainnollistamaan laskukaavan käyttöä.
Työn teoriaosuudessa käsitellään oluen käymistä, varastokäymistä sekä hiivaa ja sen toimintaa, jaottelua ja käyttäytymistä. Lisäksi teoriaosuudessa käydään läpi hemocytometrin käyttöä, laboratoriossa toimimista sekä työohjeiden luomista.
Työohjeiden luomista varten menetelmään käytiin tutustumassa toimeksiantajan panimolla. Lisäksi menetelmää harjoiteltiin paljon, jotta se tulisi tutuksi. Kun menetelmää oli harjoiteltu, menetelmä testattiin kahdesti toimeksiantajan tiloissa. Valmiit työohjeet vielä testattiin, jotta voitiin olla varmoja niiden toimivuudesta.
Opinnäytetyön lopputuloksena oli hiivasolujen laskemiseen liittyvä työohjeistus, joka otettiin käyttöön panimolla. Työohjeessa on jokaisen työvaiheen aluksi listattu siihen tarvittavat välineet, jonka jälkeen on kohta kohdalta käyty läpi, mitä pitää tehdä. Lisäksi työohjeisiin on lisätty kuvia havainnollistamaan joitain vaiheita. Lopuksi työohjeissa on esitetty laskukaava, jonka avulla saadaan laskettua hiivasolujen määrä halutussa määrässä hiivalietettä. Työohjeisiin on myös lisätty esimerkki lasku havainnollistamaan laskukaavan käyttöä.