Tampereen korkeakouluyhteisön ruokapalvelutoimijat ja ekologinen kestävyys
Sainio, Johanna (2024)
Sainio, Johanna
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120733624
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024120733624
Tiivistelmä
Ekologisen kestävyyden teemat ovat nousseet ajankohtaisiksi ruokapalvelutoimijoidenkin osalta. Esimerkiksi Tampereen korkeakouluyhteisön tavoitteena on ruokapalvelujen ilmastoneutraalius ja kestävyys. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on ollut tarkastella Tampereen korkeakouluyhteisön ruokapalvelutoimijoiden ekologisen kestävyyden nykytilaa. Tavoitteena on löytää kehittämiskohteita ja antaa ehdotuksia, joilla kestävyyttä voitaisiin tulevaisuudessa edistää.
Selvitys alkoi ruokapalvelutoimijoiden kartoittamisella. Työssä koottiin yhteen tieto ruokapalvelutoimijoiden lukumäärästä, sijainnista ja omistajista. Puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla saatiin tietoa korkeakouluruokailun parissa toimivilta asiantuntijoilta. Haastatteluilla syvennettiin ja kerättiin tietoa niistä toimista, joilla ekologista kestävyyttä on jo parannettu. Lisäksi otettiin huomioon mahdolliset suunnitelmat tuleviin kehittämistoimiin liittyen. Haastattelujen aineistoa tutkittiin laadullisen analyysin avulla.
Korkeakouluruokailun kehittämiseen on mielenkiintoa niin korkeakoulujen henkilöstön kuin opiskelijoidenkin osalta, mutta ruokapalvelut eivät ole korkeakoulun suoria ostoja ja näin ollen eivät ole suuri prioriteetti. Kehittäminen jää helposti ruokapalvelutoimijoiden itsensä ja asiakkaiden toiveiden ja aktiivisuuden varaan. Toisaalta korkeakouluruokailun hiilijalanjälkeä on haluttu yrittää pienentää ja kasvisruoan houkuttelevuutta lisätä.
Korkeakouluyhteisön olisi tärkeää ottaa korkeakouluruokailu mukaan organisaationsa ekologisen kestävyyden tarkasteluun ja päästöjen laskentaan. Hiilijalanjäljen lisäksi huomioon voisi ottaa enemmän muita ruokailun ympäristövaikutuksia, esimerkiksi ruokapalvelutoimijoiden luontojalanjälki. Tärkeää on muistaa korkeakouluruokailun perimmäinen tarkoitus ravinteikkaan ruoan tarjoamisesta ja näin ylläpitää opiskelijoiden hyvinvointia.
Selvitys alkoi ruokapalvelutoimijoiden kartoittamisella. Työssä koottiin yhteen tieto ruokapalvelutoimijoiden lukumäärästä, sijainnista ja omistajista. Puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla saatiin tietoa korkeakouluruokailun parissa toimivilta asiantuntijoilta. Haastatteluilla syvennettiin ja kerättiin tietoa niistä toimista, joilla ekologista kestävyyttä on jo parannettu. Lisäksi otettiin huomioon mahdolliset suunnitelmat tuleviin kehittämistoimiin liittyen. Haastattelujen aineistoa tutkittiin laadullisen analyysin avulla.
Korkeakouluruokailun kehittämiseen on mielenkiintoa niin korkeakoulujen henkilöstön kuin opiskelijoidenkin osalta, mutta ruokapalvelut eivät ole korkeakoulun suoria ostoja ja näin ollen eivät ole suuri prioriteetti. Kehittäminen jää helposti ruokapalvelutoimijoiden itsensä ja asiakkaiden toiveiden ja aktiivisuuden varaan. Toisaalta korkeakouluruokailun hiilijalanjälkeä on haluttu yrittää pienentää ja kasvisruoan houkuttelevuutta lisätä.
Korkeakouluyhteisön olisi tärkeää ottaa korkeakouluruokailu mukaan organisaationsa ekologisen kestävyyden tarkasteluun ja päästöjen laskentaan. Hiilijalanjäljen lisäksi huomioon voisi ottaa enemmän muita ruokailun ympäristövaikutuksia, esimerkiksi ruokapalvelutoimijoiden luontojalanjälki. Tärkeää on muistaa korkeakouluruokailun perimmäinen tarkoitus ravinteikkaan ruoan tarjoamisesta ja näin ylläpitää opiskelijoiden hyvinvointia.