Koldioxidfotavtryck i bageribranschen: en fallstudie på Oy Emil Halme Ab
Aaltonen, Mathias (2024)
Aaltonen, Mathias
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121335425
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121335425
Tiivistelmä
Klimatförändringen är en aktuell fråga i dagens samhälle och konsumenterna blir mer och mer insatta i klimatfrågor, därför har Halmes bageri bestämt sig att räkna ut sina koldioxid-utsläpp. Koldioxidfotavtrycket är ett mått på människoaktivitetens påverkan på omgivning-en, att räkna ut sina utsläpp är ett första steg för att bli grönare. Utsläppen räknades med två program, Y Hiilari och Arene rf högskolornas gemensamma räknare, två program användes för att se om resultaten blir nära varandra. Det finns lite information om andra bageriers utsläpp och det är därför svårt att jämföra resultaten med andra företag. Syftet med arbetet är att få en helhetsbild av bageriets utsläpp och få insyn i hur man kan minska på utsläppen. Till beräkningen används elförbrukningen, gas och oljeförbrukning, vattenanvändning, mängden avfall, fastighetsskötsel, värmeenergianvändning, råvaror och tre paketbilars dieselanvändning. Koldioxidavtrycket blev med Y Hiilari 186,3 t CO2e per år och med Arene räknaren 193,9 t CO2e, resultatet varierar då man kunde lägga till mera data till Arenes program. Som förbättringsförslag kan företaget byta ut ugnarna till elugnar, använda biodiesel i paketbilarna och använda skog som kolsänka för att kompensera utsläppen. En kostsammare ändring är att investera i en mängd solpaneler som man kunde använda för att driva all el i bageriet, med elugnarna och grön el blir det inte mycket utsläpp kvar.