Palvelukeittiön päiväprosessin kehittäminen lean-menetelmien avulla
Siljama, Piia (2024)
Siljama, Piia
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121736535
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121736535
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä on tehty suunnitelma tilanteeseen, jossa tuotantokeittiönä toimiva keittiö muutetaan palvelukeittiöksi. Työn kohteena olevassa kohteessa on haasteita ammattitaitoisten kokkien rekrytoinnissa ja muutenkin nykyisellä henkilöstömäärällä toimintaa on haasteellista saada pyörimään. Jos
ammattitaitoisia työntekijöitä ei ole riittävästi, ruoanvalmistus tulee siirtää toisessa keittiössä hoidettavaksi ja keittiön toiminta muuttaa palvelukeittiömallin
mukaiseksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää päiväprosessi ja työnkuvat palvelukeittiömalliin sekä saada nykyistä päiväprosessia ja toimintaa selkeämmäksi lean-menetelmien avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville työssä esiintyvät hukat, kehittää 5S-menetelmän mukaiset suunnitelmat hukkien poistamiseksi sekä niiden avulla saada nykyistä toimintaa sujuvammaksi ja selkeämmäksi.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksellisena kehittämistyönä, jossa menetelminä toimivat haastattelut sekä ryhmätyöpajat tulevaisuusverstas-menetelmällä. Kehittämistyöhön osallistui keittiön henkilöstöä. Kehittämisprosessin
ensimmäisessä vaiheessa suoritettiin haastattelut henkilöstölle, jonka tulokset
analysoitiin käyttämällä teemoittelua. Tämän jälkeen toteutettiin ryhmätyöpajat. Työn teoreettisen viitekehyksen muodostavat prosessit, palvelukeittiömalli
sekä lean-ajattelu.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi uusi päiväprosessi ja työohjeet palvelukeittiömallin mukaiselle toiminnalle. Valmiita prosessi- sekä työnkuvauksia ei julkaista opinnäytetyössä niiden salassapidettävyyden vuoksi. Lisäksi kehitettiin
suunnitelma leanin 5S-menetemän avulla haastatteluissa ilmenneiden hukkien
poistamiseksi. Opinnäytetyön tuloksena syntyneiden palvelukeittiömallin mukaisten päiväprosessikuvauksien sekä työnkuvien avulla voidaan vaikuttaa
mahdollisen muutoksen sujuvuuteen. Kehittämistyön on tarkoitus jatkua opinnäytetyön valmistumisen jälkeenkin.
Asiasanat: prosessit, palvelukeittiömalli, lean-ajattelu
ammattitaitoisia työntekijöitä ei ole riittävästi, ruoanvalmistus tulee siirtää toisessa keittiössä hoidettavaksi ja keittiön toiminta muuttaa palvelukeittiömallin
mukaiseksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää päiväprosessi ja työnkuvat palvelukeittiömalliin sekä saada nykyistä päiväprosessia ja toimintaa selkeämmäksi lean-menetelmien avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville työssä esiintyvät hukat, kehittää 5S-menetelmän mukaiset suunnitelmat hukkien poistamiseksi sekä niiden avulla saada nykyistä toimintaa sujuvammaksi ja selkeämmäksi.
Opinnäytetyö toteutettiin toimintatutkimuksellisena kehittämistyönä, jossa menetelminä toimivat haastattelut sekä ryhmätyöpajat tulevaisuusverstas-menetelmällä. Kehittämistyöhön osallistui keittiön henkilöstöä. Kehittämisprosessin
ensimmäisessä vaiheessa suoritettiin haastattelut henkilöstölle, jonka tulokset
analysoitiin käyttämällä teemoittelua. Tämän jälkeen toteutettiin ryhmätyöpajat. Työn teoreettisen viitekehyksen muodostavat prosessit, palvelukeittiömalli
sekä lean-ajattelu.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi uusi päiväprosessi ja työohjeet palvelukeittiömallin mukaiselle toiminnalle. Valmiita prosessi- sekä työnkuvauksia ei julkaista opinnäytetyössä niiden salassapidettävyyden vuoksi. Lisäksi kehitettiin
suunnitelma leanin 5S-menetemän avulla haastatteluissa ilmenneiden hukkien
poistamiseksi. Opinnäytetyön tuloksena syntyneiden palvelukeittiömallin mukaisten päiväprosessikuvauksien sekä työnkuvien avulla voidaan vaikuttaa
mahdollisen muutoksen sujuvuuteen. Kehittämistyön on tarkoitus jatkua opinnäytetyön valmistumisen jälkeenkin.
Asiasanat: prosessit, palvelukeittiömalli, lean-ajattelu