Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Hämeen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Ahvenanmaanlampaan lihan laatuun vaikuttavat tekijät ja omavalvontasuunnitelman laadinta

Hertteli, Eerika (2024)

 
Avaa tiedosto
Hertteli_Eerika.pdf (1.583Mt)
Lataukset: 


Hertteli, Eerika
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121837089
Tiivistelmä
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin ahvenanmaanlampaan lihan laatuun vaikuttavia tekijöitä ja suoramyynnin vaatimuksia. Toimeksiantajana toimi Keski-Suomessa sijaitseva Kuuvalon tila, joka suunnittelee aloittavan kestävästi tuotetun, laadukkaan lampaanlihan suoramyyntiä. Työssä käsiteltiin lampaanlihan laatuun vaikuttavia tekijöitä koko tuotantoketjun matkalta aina alkutuotannosta kuluttajalle asti. Lisäksi koottiin tietoa lihan suoramyyntiä koskevasta lainsäädännöstä. Opinnäytetyön liitteeksi laadittiin Ruokaviraston ohjeiden mukaan omavalvontasuunnitelma, joka mahdollistaa toimeksiantajalle suoramyynnin aloittamisen tilalta.

Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä ja se perustui ajankohtaiseen aiheeseen, sillä kotimainen ruokaturva, kestävä lihantuotanto ja maatilojen kannattavuus ovat nousseet keskusteluun ilmastonmuutoksen ja maailmantilanteen muutoksien myötä. Tietoperustan laadinnassa menetelmänä käytettiin kirjallisuusselvitystä. Tulososiossa hyödynnettiin myös dokumentti-, havainnointi- ja haastattelumenetelmiä. Havainnoimalla kerättiin tietoa lihan laatuun vaikuttavista riskeistä. Asiantuntijahaastattelujen avulla etsittiin vastauksia tietoperustan kirjoittaessa esiin tulleisiin haasteisiin. Työssä haastateltiin viittä lammastuotannon parissa pitkään toiminutta asiantuntijaa.

Tulokset osoittavat, että laadukkaan lampaanlihan laatuun vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Laadukkaan lihan tuottaminen vaatii huolellista suunnittelua ja sitoutunutta yhteistyötä kaikilta tuotantoketjun toimijoilta. Opinnäytetyöhön kerätty tietopaketti ja laadittu omavalvontasuunnitelma auttavat tilaa aloittamaan lampaanlihan suoramyyntiä ja kiinnittämään huomiota tekijöihin, jotka ovat merkittävimpiä lampaanlihan laadun kannalta. Työ osoitti, että on tarpeen lisätä tietoa kotimaisesta ruoantuotannosta, lampaanlihan laadusta ja alkuperäisrotujen kasvatuksesta. Aiheesta tarvitaan myös lisää kotimaista tutkimusta.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste