Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Korkeatuottoisen lypsykarjan riskit muuttuvassa toimintaympäristössä : integratiivinen kirjallisuuskatsaus

Koivu, Essi (2024)

Avaa tiedosto
Koivu_Essi.pdf (835.9Kt)
Lataukset: 


Koivu, Essi
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024121937702
Tiivistelmä
Maidontuotannon kestävyys on noussut ajankohtaiseksi aiheeksi ilmastonmuutoksen ja kuluttajien arvomuutosten myötä. Globaalin ruokaturvan turvaaminen, resurssien niukkuuden hallinta sekä ekologisesti ja eettisesti kestävien tuotantokäytäntöjen kehittäminen ovat haasteita, jotka maidontuotantosektorin on ratkaistava tulevaisuudessa. Lisähaastetta tähän tuo lypsylehmien pitkäaikainen jalostustavoite maitotuotoksen maksimoimiseksi, joka on heikentänyt lypsylehmien geneettistä monimuotoisuutta, terveyttä ja hyvinvointia.

Tutkimus toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena, jossa selvitettiin millaisia riskejä korkean maitotuotoksen jalostus aiheuttaa lypsylehmille ja koko maidontuotannolle kun toimintaympäristö muuttuu. Aineiston analyysissä tunnistettiin neljä keskeisintä riskitekijää, jotka vaikuttavat korkeatuottoisiin lypsylehmiin. Kyseiset riskitekijät olivat sukusiitos, hedelmällisyys, aineenvaihdunta ja immuunipuolustus sekä lämpöstressi.

Tuloksissa havaittiin, että korkea maitotuotos lisää lypsylehmän riskiä terveysongelmiin, kuten hedelmällisyyden heikentymiseen, aineenvaihduntahäiriöihin ja immuunipuolustuksen heikentymiseen. Erityisesti korkeatuotoksisilla lehmillä aineenvaihdunnan suurempi aktiivisuus altistaa ne herkemmin lämpöstressille. Näiden perusteella voitiin todeta, että maidontuotannon maksimointi ei ole pitkällä aikavälillä kestävin ratkaisu. Tulevaisuudessa maidontuotannon kestävyyttä tulisi tarkastella kokonaisuutena, jonka parantaminen vaatii laajempaa muutosta ajattelutavoissa ja toimintakäytänteissä. Tavoitteena olisi löytää tuotantotapoja, jotka edistävät eläinten ja ympäristön hyvinvointia ollen kuitenkin myös taloudellisesti kannattavia.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste