Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvan jäätelön esituotekehitys yritykselle

Liitiä, Tiina (2024)

 
Avaa tiedosto
Liitia_Tiina.pdf (899.8Kt)
Lataukset: 


Liitiä, Tiina
2024
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2024122638132
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli esituotekehittää makeutusaineella makeutettu ketogeeninen jäätelö, jonka rakenne ja suutuntuma olisivat mahdollisimman lähellä tavallisella sokerilla valmistettua jäätelöä. Sekä jäätelön ulkonäon että pehmeyden tulisi olla tavanomaisen jäätelön kaltainen.

Opinnäytetyön teoriaosuudessa perehdyttiin ketogeeniseen ja vähähiilihydraattiseen ruokavalioon sekä jäätelön valmistusprosessiin ja raaka-aineisiin. Lisäksi ketogeenista ruokavaliota verrattiin ravitsemussuositusten mukaiseen ruokavalioon.

Käytännön osuudessa kehitettiin kuusi uutta reseptiä, joista kahden interointikierroksen jälkeen hyväksyttiin kolme reseptiä jatkokehitykseen, tehdasympäristössä testattavaksi toimeksiantajayrityksen tarpeiden mukaan.

Tuotekehityksen aikana havaittiin useita haasteita, erityisesti sokerin korvaamisessa erytritolilla, mikä vaikeutti jäätelön rakenteen saavuttamista. Sokerin tuomien etujen, kuten makeuden ja rakenteen korvaaminen, osoittautui haastavaksi, koska sopivia raaka-aineita ei ollut helppo löytää. Stabilointi- ja emulgointiaineiden testaaminen eri massoissa oli työlästä, sillä pienetkin määrälliset muutokset vaikuttivat merkittävästi lopputulokseen. Haastetta lisäsivät myös makuaineiden ja rasvapitoisuuden vaihtelut, jotka kaikki vaikuttivat lopullisen tuotteen koostumukseen. Pidempi pakastusaika kovetti jäätelöä ja säilytyksen aikana rakenne muuttui, mikä loi lisähaasteita optimaalisen koostumuksen saavuttamiselle.

Opinnäytetyössä tehdyn tuotekehityksen pohjalta reseptien joukosta löytyi kolme reseptiä, joita yritys voisi viedä tuotekehityksessä eteenpäin. Tulee huomioida, että tuotekehitystä tulee vielä jatkaa ja reseptejä täytyy testata yrityksen laitteilla. Yrityksen on suoritettava lisää tuotetestausta ja aistinvaraista arviointia ennen kuin ketogeeninen jäätelö voidaan viedä markkinoille.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste